Karriär

DRÖMJOBBET! med marknadschefen Sarah Djerf: “För första gången i mitt liv är jag på helt rätt plats”

I artikelserien DRÖMJOBBET! lyfter vi personer från olika branscher som skapat sin drömtillvaro och låter dem dela med sig av sin personliga karriärresa. Vilka misslyckanden har de checkat av längs vägen och finns det egentligen något utstakat framgångsrecept? Den här veckan delar vingårdsarbetaren och marknadschefen Sarah Djerf med sig av sina framgångsnycklar och tar oss med en dag på hennes jobb. 

 Foto vänster: Louise Johannesson

Namn: Sarah Djerf

Ålder: 40 år

Bor:  Stockholm

Gör: Vingårdsarbetare/Marknadschef på The Winery Hotel

Karriärsmotto: Följ bubblorna i magen!

Arbetstider: Oftast kontorstider, ibland kvällar och helger

 

För den som inte vet, vem är Sarah?
– Jag är född i Uppsala men flyttade till Italien tidigt i mitt liv. Jag har ägnat hela mitt liv till att studera, prata, skriva och konsumera vin och mat.

Vad ville du bli när du var liten?
– Jag pendlade mellan alltifrån konstnär till bankdirektör men det var innan jag insåg att jag borde göra något som jag var bra på. Att skriva, berätta och ta till mig nya kunskaper var det som föll sig mest naturligt för mig vilket landade i en dröm om att bli journalist.

Vad jobbar du med idag?
– Efter en tid som journalist inom vin och mat jobbar jag idag som vingårdsarbetare/marknadschef på The Winery Hotel, en urban vingård i Solna som även inkluderar en vingård i Toscana – Terreno.

Hur har resan till drömjobbet sett ut?
– Mitt liv blev ganska tidigt inriktat på mat, vin och kommunikation, både professionellt och privat. Jag flyttade till Italien nästan direkt efter gymnasiet och blev sedan kvar där i elva år. Där vaknade mitt intresse för den sinnliga italienska livsstilen. Jag pluggade i Florens, jobbade extra på en vinbar för att få ihop till hyran och på fritiden lagade jag mat och drack vin med mina italienska studiekompisar. Sedan började jag jobba på ett presskontor för mat- och vinevent, på en lokal TV-station där jag gjorde inslag om toscanskt vin och slutligen på en vingård med marknadsföring.

Har du varit med om något/några misslyckanden på vägen?
– Självklart. Det var tufft att plugga på ett annat språk och jag kämpade väldigt mycket. Dessutom tar det energi att lära sig att leva i en annan kultur. Men, jag ångrar verkligen ingenting och är så glad att ha med mig den kunskapen idag.

Hur gick det till när du förstod att det var det du gör idag du ville jobba med?
– Kommunikationen och skrivandet hade jag med mig redan från början. Vinet kom in i mitt liv lite senare. Jag minns första gången jag provade vin, på riktigt. En helt ny värld öppnade sig för mig och jag kände i hela kroppen att jag ville göra vin till en del av mitt liv. Då bestämde jag mig.

Vad är dina styrkor?
– Min nyfikenhet och orädsla för nya saker har lett mig väldigt långt. Sen tror jag att min positiva inställning räddat upp många jobbiga situationer.

Svagheter?
– Jag har en tendens att göra snarare än planera. Det leder ibland till att jag inte hänger med i mina egna steg och får en känsla av att inte ha koll på läget. Men, det brukar alltid ordna sig tillslut.

Har du någon utbildning?
– Ja, jag har en kandidatexamen i politisk vetenskap med inriktning på kommunikation och journalistik från Florens universitet. Sen har jag även en masterexamen i marknadsföring och management, även den tog jag i Toscana. Dessutom är jag utbildad sommelier.

Behöver man utbildning för det du jobbar med?
– Jag har haft mycket nytta av både utbildning och erfarenheter i mitt nuvarande jobb. Det känns verkligen som allt jag har gjort tidigare i mitt liv har lett mig till var jag är idag.

Om så är fallet, har du någon utbildning/kurs eller liknande att rekommendera?
– Först skulle jag rekommendera att känna efter vad man verkligen vill, önska stort och drömma. Att bo utomlands  är verkligen något som ger perspektiv och även om det till en början kan vara tufft, en erfarenhet som man sedan alltid har med sig. Att plugga på universitet i ett land där man in inte kan språket passar bäst för de som har lätt för språk och gillar utmaningar.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut i ditt liv?
– Varje dag är olik den andra. Vissa dagar har jag visningar i hotellet, lunch eller frukost med samarbetspartners och journalister. Andra dagar sitter jag och skriver pressmeddelanden, nyheter, texter till kampanjer och liknande, fotar de olika delarna av hotellet, eller så har jag kreativa möten med mina kollegor. Jag besöker även olika vinevent i stan samt åker ned till hotellets vingård Terreno i Toscana lite då och då. Dagen brukar dock alltid börja vid datorn för administrativa uppgifter såsom mail, publiceringar i sociala medier samt svar på recensioner om oss på nätet.

 Foto vänster: Petter Bäcklund höger: Christian Bergenstråhle

Vad är dina bästa tips för den som vill knipa samma drömjobb som du har?
– Oj, det blir svårt för det finns inte något annat jobb som är som mitt. Och, innan jag fick det här jobbet visste jag inte att det existerade. Så, mitt tips blir att fokusera på det som gör en glad, för det blir en bra på.

Vad är generellt dina bästa karriärtips?
– Jag brukar tänka att jag har ett självförtroende som en italiensk man när osäkerheten tränger sig på. De är ofta väldigt nöjda med sig själva och helt omedvetna om att det ens finns en möjlighet att de inte skulle duga. Det funkar alltid.

Vad drivs du av när det kommer till karriären?
– Jag drivs av lust men vill även bevisa att jag kan, mest för mig själv. Jag vill alltid vara lite bättre och ha lite roligare än vad jag är/har just nu.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att jag får jobba i mina två världar, min italienska och min svenska, med vin och med kommunikation. Jag får vara nära produktionen av vin i vineriet precis som på en vingård i Italien. Min arbetsplats är un’isola italiana felice, en italiensk fristad där jag kan uttrycka både min svenska och min italienska identitet. Sen har jag även världens bästa kollegor.

Vilka utmaningar möter du dagligen?
– Vi är många som jobbar på hotellet, alla med olika tankar och idéer. The Winery Hotel är så mycket: ett vineri där det egna vinet tillverkas, två restauranger, en vinbar, en takbar med terrass, 184 hotellrum, åtta konferensrum och flertalet små och stora event och vinprovningar. Det är en utmaning att kommunicera alla de olika delarna av hotellet, så att allt får synas.

Hur tacklar du dem?
– Jag lär mig hela tiden. Främst genom att prata med mina kollegor men även genom att vara delaktig på plats i de olika verkligheterna och förstå deras utmaningar.

Vilket mindset behövs för att göra det du gör idag?
– Jag tror man vinner på att vara öppen, mottaglig och med en positiv inställning.

Hur ser framtidsdrömmarna ut?
– För första gången i mitt liv känner jag att jag är på exakt rätt plats professionellt. Jag drömmer om att växa och bli ännu bättre på det jag gör idag.

Vad gör du om fem år?
– Då har jag tillsammans med mina kollegor satt The Winery Hotel och vingården Terreno på den internationella kartan. Vi skålar i ett glas vin och gör planer för de kommande fem åren.

Vad är ditt bästa tips till den som vill göra en liknande resa som du gjort. Hur hittar/får man drömjobbet?
– Följ bubblorna i magen!

En sista fråga. Är din titel verkligen vingårdsarbetare?
– Vi är alla vingårdsarbetare på The Winery Hotel oavsett arbetsuppgifter. På pappret står det marknadschef men främst är jag vingårdsarbetare.

 

Här hittar du Sarah Djerf på Linkedin >> 

Foto: Unsplash

Varje vecka lyfter vi ett inspirerande drömjobb för att peppa våra läsare att våga söka eller själv skapa det där jobbet de alltid drömt om. Vill du dela med dig av din personliga karriärresa? Maila [email protected] så berättar vi mer.

Är du på jakt efter en ny utmaning i din karriärresa? Ta en titt på metrojobb.se där du kan välja och vraka bland spännande jobb som är lediga just nu.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!