Karriär

DRÖMJOBBET! med PR-konsulten Amanda Elefelt: “Jag drivs av att hjälpa människor förverkliga sina drömmar”

I artikelserien DRÖMJOBBET! lyfter vi personer från olika branscher som skapat sin drömtillvaro och låter dem dela med sig av sin personliga karriärresa. Vilka misslyckanden har de checkat av längs vägen och finns det egentligen något utstakat framgångsrecept? Den här veckan delar PR-konsulten Amanda Elefelt med sig av sina framgångsnycklar och tar oss med en dag på hennes jobb. 

Namn: Amanda Elefelt

Ålder: 28

Bor: Stockholm

Gör: Frilansande PR-konsult

Karriärsmotto: Vad spelar det för roll när du är 80?

Arbetstider: Som bäst på tidiga mornar, sedan lite mixat.

 

För den som inte vet, vem är Amanda?
– Är uppväxt till Örebro och flyttade till Stockholm för snart fem år sedan efter studier i London. Har sedan dess jobbat med PR i olika former som anställd tills jag insåg hur fantastiskt det är att jobba för sig själv och skapade mig en egen plats där jag nu trivs bättre än någonsin.

Vad ville du bli när du var liten?
– Journalist. Gjorde tidningar till allt – lågstadieklassen, ridklubben, etc.

Vad jobbar du med idag?
– Driver eget bolag som frilansande PR-konsult med inriktning på kunder inom musik- och techvärlden som är två områden jag personligen brinner starkt för. Sammanfattat innebär det att jag hjälper olika företag och personer att bygga sina varumärken mot olika intressegrupper genom att strategiskt synas i externa sammanhang som till exempel press, bloggar och influencerkanaler, samt att kommunicera genom egna kanaler.

Hur har resan till drömjobbet sett ut?
– Den har alltid kantats av en mycket nyfikenhet som gjort att jag ständigt sökt nya utmaningar i form av utbildningar, extrajobb och ideella projekt. När jag flyttade till London och började praktisera på en musik-PR-byrå blev jag för första gången hooked och ville lära mig allt. Det ledde till praktik och jobb som PR-konsult på Cohn & Wolfe i Stockholm och senare som PR-chef på musik-tech-startupen Auddly. Under tiden tog jag mig ann några frilansuppdrag och fick upp ögonen för att en faktiskt inte behöver låsa sig vid ett jobb. Jag tog chansen och frilanslivet visade sig snabbt passa min grundmentalitet sjukt bra för den period jag är i livet just nu.

Kan du nämna något misslyckande längs vägen?
– Jag lär mig något nytt från varje kund och uppdrag. Det jag ser tillbaka på som misslyckanden är tillfällen då jag inte vågat stå upp för mig själv när jag märkt av härskartekniker och ojämställda villkor. Det har rubbat mitt självförtroende under perioder, men också lärt mig att identifiera sådant blixtsnabbt och lita på min magkänsla.

Hur gick det till när du förstod att det var det du gör idag du ville jobba med?
– Intresset växte fram när jag insåg att PR låter mig kombinera skrivande och kreativitet med strategiskt affärstänk, och den enorma kraft det kan föra med sig. När det kommer till att starta eget har jag nog alltid haft det i bakhuvudet men inte vetat i vilken form. Tillslut kom jag till en punkt där jag insåg att de kunskaper och det nätverk jag hade var tillräckligt för att ta chansen.

Vad är dina styrkor?
– Starkt driv och en vilja att alltid förstå hur saker runt omkring mig fungerar. Är också väldigt organiserad vilket hjälper till att få saker gjorda.

Svagheter då?
– Jag är otroligt självkritisk och mår sämst när saker inte går som jag visualiserat framför mig.

Har du någon utbildning?
– Kandidatexamen i Medie- och Kommunikationsvetenskap vid Örebro Universitet, plus en ettårig utbildning i PR vid London College of International Business Studies.

Behöver man utbildning för att jobba med PR?
– Nej, men att få en grundförståelse kommer att underlätta både arbetet och vägen in. Resan hit kan se helt olika ut och det finns inga begränsningar. Rätt typ av arbetslivserfarenhet eller personlighetstyp kan fungera lika bra!

Har du någon utbildning/kurs att rekommendera om man vill jobba med det du gör?
– Plugga det du är intresserad av. Om du älskar du mode, plugga modedesign och bli expert på det för att sedan lägga till en kurs i PR. Jag tycker att den bästa PR-konsulten är den som verkligen brinner för sitt område. Se också till att få en praktikplats där du kan växa.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut i ditt liv?
– Väldigt varierande. Vissa dagar springer jag runt på möten hela tiden. Andra jobbar jag hemma i pyjamas, på ett café eller en terrass i ett annat land. Den gemensamma faktorn är väl att jag alltid jobbar väldigt mycket oavsett dag. Den största delen av min tid går åt till möten med kunder, spåna idéer, skriva texter och kommunicera med journalister och andra opinionsbildare.

Vad är dina bästa tips för den som vill knipa samma drömjobb som du har?
– Bli expert på något du älskar, följ alla trender och bygg ett nätverk inom det området. Att ha en tydlig nisch har underlättat mycket för mig. Bjud inspirerande människor på lunch och lär dig allt du kan från dem, men våga följa din magkänsla och se ditt färska perspektiv som en tillgång.

Vad är generellt dina bästa karriärstips?
– Utvärdera hela tiden om du har kul och mår bra. Om inte, gör en förändring! Var alltid prestigelös och snäll mot dig själv och människor i din närhet.

Vad drivs du mest av?
– Av att hjälpa människor att förverkliga sina mål och drömmar. Det är nog därför jag har dragits till att jobba med framförallt entreprenörer och artister. Att få förädla och sprida andras passion och hårda arbete är fantastiskt fint och en stark drivkraft för mig.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Människorna jag får jobba med, den snabba utvecklingskurva och friheten. Jag älskar att alltid få välja exakt vem jag vill jobba med, vad jag vill förkovra mig i och i vilken takt.

Vilka utmaningar möter du dagligen?
– Ibland är det lite ensamt att inte ha en kollega eller chef att fråga om råd eller bli räddad av.

Hur tacklar du dem?
– Jag bygger hela tiden ut mitt nätverk med nya människor där vi kan hjälpa varandra.

Vilket mindset behövs för att göra det du gör idag?
– Driv, passion, självdisciplin och lite tro på sig själv (men det får vara sjukt läskigt också).

Hur ser framtidsdrömmarna ut?
– För tillfället lever jag mest i nuet och tänker inte så mycket på det. Jag tror att jag kan känna det lugnet just nu då det händer så extremt mycket ändå, sedan jag får se vart det tar vägen.

Vad gör du om fem år då?
– Just nu håller jag på att starta ett nytt projekt. Kanske jobbar jag mer med det då, eller utvecklar mitt nuvarande bolag, eller gör något helt annat. Det viktiga för mig är att utvecklas i en riktning som låter mig fortsätta känna att arbetet tillför något i mitt liv och inte tvärtom.

Vad är ditt bästa tips till den som vill göra en liknande resa som du gjort. Hur kniper man drömjobbet?
– Följ bubblorna i magen och våga lita på din egen förmåga!

Här hittar du Amanda Elefelt på Linkedin >>

 

Vill du vara med i DRÖMJOBBET! och dela med dig av din karriärresa? 

Varje vecka lyfter vi ett inspirerande drömjobb för att peppa våra läsare att våga söka eller själv skapa det där jobbet de alltid drömt om. Maila [email protected] så berättar vi mer.

Är du på jakt efter en ny utmaning? Ta en titt på metrojobb.se där du kan välja och vraka bland spännande jobb som är lediga just nu.

Foto: Privat 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!