Karriär

Hejdå till dåligt minne – 5 knep som får dig att sluta glömma bort saker

Du vet den där frustrerande känslan av att det känns som att du glömt något, men du vet inte vad. Eller att du helt plötsligt inser att du missat din kompis födelsedag, har ingen aning om vad den nya personen på jobbet heter  och att det är försent att lämna tillbaka den där tröjan. Alltid lika jobbigt, varje gång. För att undvika detta finns det några enkla knep som hjälper dig att komma ihåg.

Foto: Unsplash

1. Använd din kalender

Hur många kalendrar har en inte köpt som bara har använts de första veckorna i januari för att sedan ligga och damma på skrivbordet? Allt för många skulle vi säga. Men det enklaste sättet för att få dig att komma ihåg så mycket som möjligt är att just ha en kalender. Om du skriver upp allt du ska göra i kalendern måste du också göra det som en rutin att faktiskt titta i den. Annars är det bara onödigt. Ha kalender på ett ställe där du alltid ser den, ligger den i väskan är det lätt hänt att den kommer ligga där till nästa gång du råkar se den. Du kan till exempel ha den vid ditt skrivbord eller på ditt nattduksbord, gör det som en rutin att titta i kalendern en gång på morgonen och en gång på kvällen. Så du får stenkoll på vad som kommer att hända. Du kan börja med att sätta ett alarm så du kommer ihåg det, tillslut kommer det gå automatiskt. Om du inte är för den traditionella pennan och pappret så finns det massor

2. Kom ihåg alla födelsedagar!

Födelsedagar kan vara det svåraste att komma ihåg. Kan vara helt omöjligt att komma ihåg om det var tredje oktober eller kanske femte… Tack och lov finns ju Facebook som kan påminna oss. Men de påminner ju alltid bara samma dag… En vill ju gärna ligga steget före. Så för att komma ihåg alla födelsedagar så skriv upp dem i din kalender. I början av året kan du skriva ner alla födelsedagar du vill komma ihåg i din kalender, och skriv ner dem på flera ställen så du har fler ställen att se dem på. Skriv upp alla i en månadsöversikt och för varje vecka. Du kommer aldrig missa en födelsedag igen!

3. Gör det direkt

Dyker det upp några små saker under dagen, gör dem direkt. För annars är det stor risk att du kommer glömma bort dem. För hur ofta har du kommit ihåg att svara på det där mejlet du läste på förmiddagen? Eller att du kommer på att du ska boka en klipptid eller skicka ett sms till en vän. Gör det direkt, för du kommer inte komma ihåg det. Vi lovar. Skriver du upp det i kalendern blir det ytterligare ett steg, bättre att bara göra det på en gång.

4. Glöm aldrig ett namn

Förutom födelsedagar så är namn omöjliga att komma ihåg. Tack och lov så finns det ett knep! Det finns en metod som heter ” look, snap, connect” . Den går ut på att du först fokuserar på namnet (look), sen ska du skapa en mental bild av namnet (snap) bilder som hör ihop med namnet och hur ansiktet på personen ser ut. Det tredje du ska göra är relatera namnet till någonting som gör att du kommer att minnas namnet. Ett enkelt sätt som gör att du aldrig glömmer ett namn igen.

5. Inga grejer är för små att skriva ner

Måste du lämna tillbaka en tröja inom 14 dagar? Skriv ner det. Har du ett paket att hämta ut, skriv ner det. Ingenting är för litet att skriva ner. Hellre det än att missa någonting eller hur? Använd din hall som en kom-ihåg-hubb, ha en kalender här som du skriver upp saker i. En tavla där du kan skriva till exempel “Ta ut sopporna”, “Boka tvättid” och så vidare. Allt som du behöver komma ihåg.

Källa: The Every Girl

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!