Karriär

Forskare: “Därför borde du ta sovmorgon för din hälsas skull”

Är du en kvällsmänniska? Då vet du hur jobbigt det är att ta sig upp på morgnarna och du har säkert, minst hundra gånger, tänkt tanken: “Vad skönt det vore med sovmorgon”. Då kan vi meddela att forskare har kommit fram till att kvällsmänniskor behöver ha sovmorgon.

sovmrogonFoto: Unsplash

En studie, från University of Surrey och Northwestern University, visar att kvällsmänniskor oftare lider av sömnbrist och har en ökad risk att drabbas av hjärtsjukdomar. En orsak till detta var att de haft tidiga arbetstider och sena kvällsvanor.

Under sex och ett halvt år har forskare studerat 433 000 personers sömnvanor och haft koll på hur deltagarnas hälsa förändras. I studien visade det sig att dödsiffran bland kvällsmänniskor var 10 procent högre än hos morgonmänniskorna. Även psykiska problem och sjukdomar som diabetes var vanligare hos kvällsmänniskorna.

Forskarna bakom studien menar att arbetsgivare ska erbjuda sina anställda att få börja jobba senare på morgonen och sluta senare på kvällen. Detta ska då minska den psykologiska stressen hos de anställda, en stress som kan påverka deras kost- och träningsvanor. Kristen Knutson, professor i neurologi på Northwestern University och författare till studien, menar att sovmorgnar också måste bli accepterade och inte ses som ett tecken på lathet. 

– Det kan innebära stora hälsorisker för nattugglor om de försöker anpassa sig efter morgonmänniskors rutiner.

Källa: SvD

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!