Karriär

Från praktik till jobb – 6 bästa tipsen för att knipa jobbet

Ska du göra din praktik på din drömarbetsplats? Då gäller det att visa framfötterna för att öka dina chanser att få stanna kvar! Nedan delar Metro Modes reporter Alexia Karanatsiou med sig av sina bästa tips på hur du kniper jobbet.

karriartips-metro-modeFoto: Rawpixel, Stil/Unsplash

När jag pluggade journalistik och multimedia ingick det praktik på 18 veckor inom ramen av utbildningen. För mig blev det naturligt att söka mig till Metro Mode eftersom jag alltid har velat skriva artiklar inom de segment som finns på sajten samt att varumärket kändes helt rätt för mig. Och när en av mina nuvarande kollegor ringde upp mig en kvart efter vår intervju blev jag överlycklig! Att äntligen få utvecklas inom den typ av journalistik jag alltid velat jobba med gjorde mig SÅ peppad inför min praktik.

När det väl var dags för min första dag var jag självklart nervös – det kommer jag inte att sticka under stolen med. Kvällen innan frågade jag mig själv – kan jag ens skriva? Det är helt naturligt att osäkerhet kickar in, men det gäller också att lika snabbt släppa de tankarna och tro på dig själv! Och eftersom jag skriver den här artikeln nu kan ni nog räkna ut att jag fick jobb efter avslutad praktik. Om du har den turen att din praktikplats också ska nyanställa så gäller det att ha visat framfötterna under din praktikperiod. Du har ju trots allt redan foten inne! Nedan delar jag med mig av mina bästa tips på hur du briljerar på praktikplatsen.

alexia-praktik

T.v. Första dagen på praktiken klev jag in genom dörren nervös och förväntansfull. T.h. Bild från cockpit från ett av reportagen jag gjorde under praktiken – läs här!

1. Våga fråga

Ingen förväntar sig att du ska kunna allt redan från start. Det är trots allt praktik och du ska passa på att lära dig massor med nya saker och få in tempot som erbjuds på arbetsplatsen. Våga fråga om du undrar över något eller om det finns något du vill testa! Passa på att låta dig utvecklas så mycket som möjligt. Skulle du inte få jobb på din praktikplats senare så kommer du i alla fall ta med dig din kunskap till framtida jobb.

2. Var positiv och tillmötesgående

Du kanske är nervös och osäker i början och det är såklart helt okej. Men låt inte känslorna ta över! Var öppen gentemot saker du får testa under din praktik och var tillmötesgående mot dina kollegor. Alla vill väl jobba på en trevlig arbetsplats där kollegorna är hjälpsamma och positiva. Under din praktik är du en del av ditt team så tänk på att din energi också bidrar! Se också till att komma i tid och vara förberedd inför morgonmötet.

3. Känn dig som en del av teamet

Det är lätt att dyka ner i tankar så som “jag är ju ändå bara en praktikant”. Ja visserligen är du en praktikant, men det behöver inte innebära att du inte får jobb där senare (eller får med dig bra referenser). Har du en idé? Tveka inte att berätta om den och tveka inte på dig själv och din kunskap. Du är en del av teamet så låt din röst höras!

4. Glöm inte bort dig själv

Att visa framfötterna behöver inte betyda att du ska vara på jobbet innan du börjar eller stanna långt efter att du slutat. Du ska inte köra slut på dig själv. Jobba dina tider och se till att du får vila när du kommer hem eller hitta på något roligt för att få tankarna på annat. Det gör att det blir roligare samt att du presterar bättre när du väl är på plats. Tanka ny energi och ta hand om dig själv på din lediga tid. Glöm inte bort dig själv och ditt välmående!

5. Ha en dialog med din handledare

Som tur var hade jag världens bästa handledare som bokade in möten för att stämma av hur allt kändes, sätta upp nya mål samt tid för feedback och frågor. Det är jag så tacksam för! Om din handledare inte gör det så fråga om ni kan sätta er ner för ett litet möte. Att du visar dina kollegor att du tar initiativ kommer du definitivt få ett plus i kanten för.

6. Slappna av!

Se till att ha kul, lär känna dina kollegor på lunchen, och ta ett djupt andetag när det känns jobbigt. Din praktikperiod ska inte kännas som ett helvete bara för att du är ny och för att du inte kan lika mycket som alla andra. Var inte rädd för att göra fel (alla gör det!) och om du gör det – häng inte upp dig på det. Om du slappnar av kommer du att lära dig så mycket mer och ha så mycket roligare!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!