Karriär

Hyllade powerchefen Sheryl Sandbergs 6 steg för hur man ska hantera sextrakasserier på jobbet

Sheryl Sandberg är en av världens mest uppskattade och inflytelserika chefer – och hon är övertygad om att det är just makt (och utnyttjandet av den) som försätter många kvinnor i svåra situationer på jobbet. I ett uppmärksammat inlägg delar Sheryl med sig av en handlingsplan mot sexuella trakasserier som hon anser att alla arbetsplatser bör jobba efter.

Foto: rawpixel.com / Unsplash &REX Features

Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg har fått stor uppmärksamhet för sin bok om kvinnligt ledarskap. Med “Lean In” vill hon skapa förändring genom att inspirera kvinnor till att ta större plats på sina jobb. I ett Facebook-inlägg, som har delats över 2 300 gånger, delar hon med sig av sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier. Hon reflekterar över hur knäppt det är att hon har haft “tur” som under sitt 48-åriga liv aldrig blivit sexuellt utyttjad av någon hon jobbat för – men att hon, som de flesta andra kvinnor och en del män hon känner, fått utstå sexuella närmanden av externa personer under arbetstid.

“En hand på mitt lår under bordet när jag suttit i möten. Gifta män – alla tiotals år äldre än mig – som velat ge “karriärtips” och sagt att de kan ge dem till mig när vi är ensamma på natten. Konferensen där en man, som jag inte ville lämna middagen med, stod utanför mitt hotellrum och bankade tills jag ringde vakten.”

Sheryl fortsätter sitt inlägg med sex tips hur chefer bör hantera sextrakasserier på jobbet: “Alla arbetsplatser måste ha tydliga principer och sedan införa riktlinjer som stöttar dem”:

1. Respektfullt bemötande från början
Ta fram ett underlag som sätter standarden för hur man ska uppföra sig på jobbet, så att nyanställda förstår redan från början vad som förväntas av dem.

2. Ta det på allvar
Behandla alla anklagelser – och personerna som tar upp dem – med allvar och respekt.

3. Gör alltid en utredning
Utred vad som har hänt, de anställda måste skyddas mot stigma.

4. Var konsekvent
Följ en rättvis och konsekvent process som ser likadan ut för varje fall som dyker upp, både för offrens och för de anklagades skull.

5. Handla snabbt!
Snabba och beslutsamma utredningar är högsta prio.

6. Alla har ett ansvar
Som chef måste du vara tydlig inför de anställda att alla ansvarar för att hålla arbetsplatsen trygg. Den som är tyst eller kollar åt ett annat håll när en kollega blir orättvist behandlad, är delaktig.

Läs hela inlägget här!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!