Artikeln innehåller annonslänkar
Karriär

Isabella och Pingis vill hjälpa unga kvinnor att bli aktieproffs – med ny bok  

Vi är många som vill få pengarna att växa varje månad, men också många som tycker att allt med aktier känns svårt, osäkert och lite läskigt. Det vill Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius ändra på med nya boken #Aktiedrottning.


Foto: Bonnierförlagen 

Vi tog ett snack med tjejerna som länge kämpat för att kvinnor ska få ett bättre ekonomiskt självförtroende och komma igång med något så flådigt som en aktieportfölj.

Hur föddes idén till nya boken #Aktiedrottning och hur skiljer den sig från första boken, Economista?

Pingis: Economista tar upp allt grundläggande du behöver veta för att bli ekonomisk trygg. Hur du lägger upp en säker budget och kommer igång med sparande samt hanterar allt som rör din privatekonomi. #Aktiedrottning är en fortsättning med fokus på aktier.

Isabella: Nya boken föddes delvis från vår podcast ”Economista” och tar upp allt du behöver veta för att enkelt komma igång med din aktieportfölj. Pingis är aktieanalytiker i grunden men själv köpte jag mina första aktier för fem år sedan. Då föddes även intresset!

Varför behövs boken?

Isabella: Vi driver Skandinaviens största Facebook-grupp ”Economista – kvinnor som gillar aktier och privatekonomi” och genom den och vår podd insåg vi att den här typen av bok behövs.

Pingis: Det finns flera böcker om aktier men inte en så här grundläggande bok om hur du ska tänka och gå tillväga för att komma igång med aktiesparande.

Du och Pingis har samarbetat länge. Vad är era styrkor som duo?

Isabella: Vi kompletterar verkligen varandra och är bra på olika saker. Vi är som två pusselbitar som passar ihop perfekt! Vi har även väldigt högt till tak vilket genomsyrar hela verksamheten.

Pingis: Vi har aldrig haft ett bråk och tror det beror på att vi har en väldigt öppen och rak kommunikation. Vi hittar alltid naturligt våra roller så det blir aldrig gnäll om vem som ska göra vad.

Isabella, hur gick det till när du köpte dina första aktier?

Det började med att jag inte tyckte att sparkonton gav så mycket ränta. Jag började fundera på vart jag skulle placera mina pengar och fick upp ögonen för aktier.

Första köpet blev H&M för 5000 kronor.  Sedan dess har jag köpt aktier i sju bolag och sålde nyligen min första H&M-aktie faktiskt. Det kanske jag får ångra, hoppas nästan det. Nu köper jag aktier när min ekonomi tillåter.

Har du några tips på hur man ska tänka när man väljer aktier?

Ett tips är att köpa aktier i en bransch du kan och vet något om. Kanske där du själv redan är kund själv, eller där du gillar ägarna och hur de jobbar. Jag har valt att investera i få bolag som jag har intresse och passion för.

Hur gick arbetet med boken till?

Pingis: Första boken skrev vi tillsammans. Den andra satt vi upp en tydlig strategi och synopsis för och kopplade sedan in journalisten Linda Newnham.

Vad har ni fått för respons på Aktiedrottning (som alltså inte kommit ut än)?

Pingis: Väldigt bra, positiv respons än så länge. Att den precis som vi känner fyller en stor lucka i branschen.

Vad är de flesta rädda för, upplever ni när det kommer till aktier?

Isabella: Ofta har man bara fått höra att det är så svårt men aktier. Att det är män som både handlar och kan aktier. Man kan som konsument göra bra investeringar bara genom att välja det man kan och är bra på.

Pingis: Om man sätter in pengar på sparkonto så är det tydligt vad man får tillbaka. Men aktier är mer långsiktigt. Pengar från sparkonto kan man ta ut när man vill men med aktier så får de gärna ligga fem till tio år. Det är viktigt att man förstår skillnaden!

Hur mycket ska man börja med att investera i aktier?

Pingis: 100 kronor i månaden räcker om man har möjlighet med det.

Isabella: Tröskeln att komma igång är låg, bara börja! På sikt när man sparat ihop en buffert så rekommenderar vi att investera ca 10 % av lönen.

Vad är era bästa tips för att komma igång med aktiesparande?

Pingis: Kom igång testa bara! Jag har önskat mig aktier i födelsedagspresent och julklapp t.ex.

Isabella: Se till att du första sparar ihop en buffert så att du klarar dig tre – sex månader. Se sedan över alla små belopp som går varje månad, det handlar ofta om dolda pengar som du inte märker av. Hitta dem och investera istället.

Finns det planer på fler böcker i framtiden?

Isabella: Vi har alltid många bollar i luften men ingenting vi kan prata om nu…

Här kan du förboka ett exemplar av boken #Aktiedrottning >>

Boken förväntas levereras under vecka 42.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!