Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Karriär

Karriärcoachen: “Därför ska du söka jobbet – även fast du inte har alla meriter”

Att skriva CV, söka jobb och gå på anställningsintervjuer kan både vara en spännande och en stressande upplevelse. Vi har tagit hjälp av karriärvägledaren Mikaela Aare som peppar oss att söka jobbet trots att vi inte tror oss ha alla meriter som krävs. 

Foto: REX

Fråga: Enligt arbetsbeskrivningen till jobbet jag söker har jag inte alla de rätta meriterna. Jag tror ändå att jobbet är för mig, hur ska jag tänka när jag skriver CV/personligt brev och om jag sedan får komma på intervju?

Mikaelas svar: Jag tycker att du absolut ska söka hur som helst! Det värsta som kan hända är att du får ett nej.

Värt att veta är att jobbannonser ofta presenterar en “drömkandidat”. Ibland kan det till och med vara så att en jobbannons säger lika lite om jobbet som ett CV säger om en person. Så, om du har bestämt dig för att söka jobbet är mitt främsta tips att du ska konkret motivera i din ansökan varför du skulle passa. Förvånansvärt många glömmer denna del vilket gör det svårt för en arbetsgivare att se fördelarna med att anställa just dig i högen av ansökningar.

Exempelvis kan du konkretisera på detta sätt: “Jag skulle passa för tjänsten då jag har erfarenhet av projektledning. När jag ansvarade för projekt X ledde det till resultat Y.” Försök ge så många exempel som möjligt på erfarenheter som kan “väga upp” för avsaknad av någon av meriterna.

När du väl blivit kallad till intervju är det viktigt att se det som en dialog mellan dig och arbetsgivaren. Ställ frågor, var påläst om företaget och försök känna av om det skulle passa dig. Med största sannolikhet kommer den rekryteringsansvariga fråga dig om meriten som saknas, ha då ett förberett svar där du igen kan motivera varför du skulle passa.

Mikaela Aare, Karriärvägledare
Vägledningsverkstan STHLM
www.vägledningsverkstan.se
Blogg: nouw.com/dromprojektet

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!