Karriär

Karriärcoachen: “Ett tydligt ‘varför’ är viktigt när du letar efter en mentor”

Att ha en person att inspireras av och bolla tankar och idéer med är värdefullt i alla branscher. Här tipsar karriärvägledaren Mikaela Aare om hur du hittar en mentor som passar dig. 

Foto: Matthew Kane/Unsplash

Fråga: Jag har jobbat några år och tycker det är spännande att ständigt utvecklas i min yrkesroll. Nu är jag på jakt efter en mentor att bolla tankar och funderingar med. Hur brukar ett ”vanligt” mentorskap se ut och har du några tips på hur jag ska gå till väga för att komma i kontakt med någon som passar mig?

Mikaelas svar: Det som slår mig direkt är att jag vet inte om det finns ett specifikt sätt för mentorskap. Jag tänker att det beror på vad du vill få ut av din mentor (och faktiskt vad du kan ge hen för input tillbaka). Ett mentorskap ska ha två parter där ni båda kan utbyta erfarenheter och tankar. Självklart har mentorn expertis och branscherfarenhet men det är viktigt att tänka på individen bakom. Så, fråga dig själv “vad vill jag få ut av mentorskapet?” Är det en dörröppnare du söker? Inspiration? Kanske saknar du personer i din omgivning som gått en specifik väg och därför söker du externt? Ett tydligt varför är viktigt för relationens utveckling.

Var inte rädd för att kasta ut förfrågningarna till personer som känns “onåbara” i din bransch. Om du är ödmjuk i din fråga och föreslår en lunch/fika så kan vem som helst bli smickrad. Undersök vem i ditt nätverk som känner vem. Förvånansvärt många kontakter finns i andra ledet. Kasta även ut förfrågningar i intressanta Facebook-grupper och maila direkt om du redan vet med dig vem du söker. Kör!

Mikaela Aare, Karriärvägledare
Vägledningsverkstan STHLM
www.vägledningsverkstan.se
Blogg: nouw.com/dromprojektet

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!