Karriär

Karriärcoachen: Så vågar du säga upp dig – innan du har hittat ett nytt jobb

Oavsett vilken anledning du har till att vilja säga upp dig så kan det kännas både tufft och läskigt att boka in mötet med chefen – speciellt om du ännu inte vet vad du ska göra sen. Här tipsar karriärvägledaren Mikaela Aare om hur du ska tänka och förbereda dig för att våga ta steget. 

Foto: Gotham/Contributor/Getty 

Fråga: Jag vill byta jobb, men hur ska jag våga ta steget till att säga upp mig – om jag ännu inte har hittat något nytt?

Mikaelas svar: Ja, detta är klurigt. Något av det läskigaste en kan göra är ju att ge sig ut i det okända utan en så kallad “backup-plan”. Kanske är det därför människor i ens omgivning kan bli lite nervösa när en väl gör detta.

Först och främst, se över de praktiska aspekterna. Kan du ekonomiskt klara dig utan jobbet några månader? Det skulle jag säga är det viktigaste, och kanske mest akuta, att lösa. 

Varför vill du säga upp dig? Är det en skavande känsla men att det ändå är helt okej när du väl är på jobbet? Eller är det den lite mer akuta känslan av att “jag måste bort härifrån NU.”? Om det är det senare för dig så ska du bara göra det. Kanske kommer ditt mod tillbaka när du faktiskt står upp för dig själv och tar beslutet. Annars är mitt tips att sätta en deadline för när du ska ha ordnat din tillvaro så att du kan ta steget för att säga upp dig. Och du!

Glöm inte att kolla upp din uppsägningstid, oftast brukar den vara på tre månader så då gäller det att vara ute i god tid.

Mikaela Aare, Karriärvägledare
Vägledningsverkstan STHLM
www.vägledningsverkstan.se

Foto: Gotham/Contributor/Getty 

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!