Karriär

Karriärcoachen: Här är svaret på jobbfrågan som alla ställer

Vad ska du bli när du är stor? En fråga du säkerligen både fick och ställde till andra när du var mindre. Och faktum är att det är en fråga som ofta följer med oss långt upp i åldrarna, ibland kanske till och med hela livet. Vi bad vår karriärvägledare Mikaela Aare att ge sina bästa tips till dig som funderar på ditt nästa (eller första) steg i karriären. 

Foto: Pexels

Mikaela svarar: Den absolut vanligaste frågan jag får är variationer på “hur kommer jag på vad jag ska bli?”. Jag tror att det är så inpräntat i oss från tidig ålder att ta ställning till frågan “vad ska du bli när du blir stor?”. Svaret på frågan har skiftat i takt med att arbetsmarknaden förändras. I dag kan du prova på en mängd yrken och utbildningar under hela din karriär till skillnad från tidigare generationer som gick ut i arbetslivet med samma yrke som de sedan pensionerades från.

Så här tänker jag:

Dela upp det i flera steg! Frågan i sig är stor och existentiell vilket kan kännas överväldigande. Om du istället börjar någonstans och undersöker möjligheterna så kan det kännas lite mer överkomligt.

Steg 1: Skriv ner allt du kommer på!

I detta steg, plocka fram penna och papper och börja skriva ner alla intressen, yrken och utbildningar som du känner till (och som känns kul!).

Steg 2: Dags att börja sortera

Lita på din intuition när du sorterar mellan de olika områden du har skrivit ner. Gradera respektive rubrik mellan 1-5 där 5 representerar det du helst skulle vilja göra. När du är klar ska du ha en “karta” över yrken/utbildningar etcetera som rangordnas baserat på hur intresserad du är av dem.

Steg 3: Undersök möjligheterna

Googla utbildningar och yrken, många gånger kan du skriva in “Hur blir man X” och få upp konkret information om hur du kan jobba med X eller Y. Prata med människor i din omgivning, fråga i Facebookgrupper vad alla jobbar med och lyssna på poddar/läs böcker/läs bloggar för mer inspiration.

“Men, jag blir ju sjukt överväldigad! Nu vet jag ännu mindre vad jag vill!”

Dela upp processen över flera veckor, det ska få ta tid. Om du känner att du börjar få “information overload” lägg undan tankarna på detta ett tag och gör något helt annat. Det ger med sig med tiden. Ibland får man en aha-upplevelse när man gör något helt annat, ibland krävs det att man ska prova på lite olika jobb. Ge inte upp och kom ihåg, det är helt okej att inte veta vart du är på väg (de flesta av oss är där flera gånger i livet…).

Mikaela Aare, Karriärvägledare
Vägledningsverkstan STHLM
www.vägledningsverkstan.se

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!