Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Karriär

Karriärcoachen: “Välj rätt! Allt du behöver veta inför höstens högskoleantagning”

Nu är det dags att bestämma vilka kurser och program du ska söka till hösten – den 15 april stänger högskoleantagningen! Om du känner dig smått panikslagen bara du hör ordet “ansökning”, bara lugn. Här guidar vår karriärvägledare Mikaela Aare dig till allt du behöver veta och tänka på när du söker höstens utbildningar. 

Foto: Bruce Mars/Pexels

Tips till dig som ska välja utbildning

Snart närmar sig den 15 april då högskoleantagningen för hösten stänger. Det är med andra ord hög tid att fundera på om du vill göra en ansökan, och i sådana fall till vilka utbildningar. Det finns en uppsjö av alternativ, program och kurser att välja på. Jag förstår att det kan verka förvirrande så här kommer mina tips för dig som ska välja utbildning.

Steg 1: Dina meriter

Har du laddat upp kompletterande betyg eller finns de digitalt när du loggar in på antagning.se? Värt att undersöka innan ansökan stänger, eftersom du kan stå som obehörig till de utbildningar du vill söka. Om du kompletterar med någon kurs så är sista datumet att skicka in detta den 21 juni. Du kan se antagningsstatistik för alla utbildningar via statistik.uhr.se. Det kan ge ett hum om hur du ligger till för din drömutbildning men kom ihåg att det kan skifta mellan antagningsomgångar beroende på hur många som söker, deras betygssnitt etcetera.

Foto: Pixabay/Pexels

Steg 2: Välja utbildningar

Här gäller det att vara strategisk. Du kan välja max 20 alternativ och ska på första plats sätta den utbildning som du helst vill komma in på. Tänk även på att söka program/kurser via flera lärosäten då antagningspoängen kan skilja sig mellan städer och skolor. På antagning.se kan du söka fram utbildningar efter längd, innehåll och omfattning.

Men vänta, jag har ju ingen aning om vad jag vill söka!?

Bara lugn, om du vet med dig att du ändå vill göra en ansökan så är det värt att skicka in den innan 16 april. Vem vet vad som har hänt när väl antagningsbeskedet kommer? Kanske har du hittat ett drömjobb eller så har du kommit fram till att du verkligen vill plugga. Genom att söka håller du dörrarna öppna, även fast du inte är 100 procent säker på vad du vill göra i höst.

Börja med att kika på utbudet på antagning.se och avgränsa sökträffarna efter ort och lärosäten. Eller så vänder du på det och tar fram sökträffar efter kategorier. Gå igenom de utbildningar som dyker upp och se vad du är behörig till och vad som verkar kul. I nästa steg rangordna utbildningsalternativen och se vilka du vill ha kvar eller plocka bort.

Ibland behöver vi bara komma igång och göra någonting för att svaren ska komma till oss.

Ingen annan kan bestämma vad du ska plugga (eller arbeta med för den delen) för ingen annan känner dig så bra som du själv gör. Frustrerande absolut, men så är det. Hitta styrka i att ta beslutet själv istället för att känna ångest inför det. Nu har du möjligheten att göra något du tycker verkar kul! För vet du vad, det finns inga garantier för att utbildning du söker är “svaret” men då har du i alla fall vågat kasta dig ut och testa! Ibland behöver vi bara komma igång och göra någonting för att svaren ska komma till oss.

 

Viktiga datum för ansökan till högskola/universitet hösten 2018

16 mars-15 april: Datum för antagning
April-juni: Kontrolluppgifter
18 juni: Sista kompletteringsdag
9 juli: Antagningsbesked med svarskrav
24 juli: Sista svarsdag
30 juli: Andra antagningsbeskedet

Mikaela Aare, Karriärvägledare
Vägledningsverkstan STHLM
www.vägledningsverkstan.se

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!