Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

METRO MODE + HP

Metro Modes Lisa Dahlgren: ”Så lyckas du få drömjobbet på en moderedaktion”

Att knipa drömjobbet kan verka svårare än vad det egentligen är. Här ger Metro Modes Lisa Dahlgren fem tips som gjorde att hon fick sitt drömjobb på en moderedaktion.

Foto: Oscar Brusén

Sätt upp mål

Första steget mot att få drömjobbet är att sätta tydliga mål. Var vill du vara om fem år och framför allt – vilket är ditt drömjobb? Viktigt att tänka på när du sätter dina mål är att även sätta några mindre delmål, exempel på delmål kan vara ”få en artikel publicerad”, ”komma in på en utbildning” eller ”komma på en arbetsintervju”. Då känns inte det stora målet lika ouppnåeligt. När du har koll på dina mål kan du göra ett vision board där du sätter ihop bilder och texter som ständigt påminner dig om dina mål. Då får du någonting konkret att sträva mot.

Gör en plan

Nu har du ditt vision board som ska motivera dig och nu behöver du en plan för hur du ska uppnå dina mål och delmål. Ett tips är att skriva en ”att-göra-lista” med allt du behöver göra för att nå dina mål, där kan du skriva till exempel ”söka 4 jobb/praktikplatser”, ”göra en portfolio”, ”skicka 3 artiklar till redaktioner” och så vidare. Sen gäller det bara att hålla sig till planen.

Ha rätt verktyg

En stor del av mediebranschen består av att du jobbar som frilans så därför tycker jag att det är viktigt att investera i bra verktyg. Eftersom det är en kreativ bransch så skulle jag rekommendera en dator som både är bra för bildhantering och är enkel att ta med sig.  Jag har testat HP Spectre Folio som både fungerar som en surf/ritplatta och som en vanlig laptop. En perfekt frilansdator eftersom den har lång batteritid, så du inte behöver släpa med dig en laddare när du är på möten eller vill skriva på ett café. Dessutom är den helt klädd i läder så den ser mer ut som en snygg accessoar än en tråkig dator, det är inte alltid att datorn matchar din outfit.

Våga

Om du vill börja jobba på ett magasin gäller det att våga satsa. Du kommer förmodligen höra hur många gånger som helst att det inte finns några fasta jobb i branschen. Det är till viss del sant så därför gäller det att du visar upp vad du kan och vad du gör. Skicka in dina texter till olika redaktioner som du är intresserade av. Testa att skriva till alla företag du skulle kunna tänka dig att jobba på och se om de har något ledigt jobb.

Ge aldrig upp

Det viktigaste tipset! Sluta aldrig att kämpa och dröm stort så kommer du att nå dina mål!

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!