Karriär

Morgonpigg eller nattuggla? Så blir din arbetsdag (timme för timme) så effektiv som möjligt!

Vaknar du pigg som en lärka när klockan ringer eller tycker du att dagen börjar först när kvällen närmar sig? Nu har italienska forskare sammanställt ett schema för hur du kan göra din dag så produktiv som möjligt, beroende på om du är en morgonmänniska eller en nattuggla.

Foto: REX
Källa: Veckans Affärer & Communications@Syracuse

En forskningsgrupp vid universitetet i italienska Syrakusa har gått igenom en rad vetenskapliga rapporter som visar när på dygnet morgon- respektive kvällsmänniskor är som mest produktiva. De har därefter sammanställt två tidsscheman som går igenom hela dagen, timma för timma, för att visa när du bör till exempel svara på viktiga mejl, boka in kreativa jobbmöten och träna – för att få ut så mycket som möjligt av din dag.

Morgonpigg? Sätt klockan på 6.00 och se till att få träningen avklarad innan du kör en vända med mejlen och sedan tag i dagens mest utmanande punkt på din to-do – se till att vara klar innan klockan slår 10.00! Den morgontrötte bör istället sova en timme extra, till 7.00, för att börja jobbdagen klockan 9.00 med ett kreativt möte. Enligt forskarna är vår kreativitet som störst när vi känner oss lite trötta.

Du som är kvällsmänniska bör vänta en halvtimme längre med lunchen än morgongänget. Vid 12.30 lämnar du skrivbordet för en matpaus (undvik att sitta kvar med lunchlådan framför datorn!) och klockan 16.00 är det dags att ta tag i dagens mest utmanande arbetsuppgift. Vid 17.30-18.00 avslutar du arbetsdagen och gör dig redo för ett träningspass.

Den morgonpigga gör smartast i att avsluta arbetsdagen med någon form av fysisk uppgift (om du har sådana i ditt jobb) eftersom den så kallade hand-ögon-koordinationen är som bäst på eftermiddagen för morgonpigga. Runt 18.00-tiden börjar du som är morgonpigg kanske att känna av den första trötthetsvågen – passa då på att ta tag i en kreativ uppgift innan du äter middag runt 18.30. Sikta på att lägga dig runt 21.30 för en lång natts sömn.

Som nattuggla vill du säkert egentligen vara uppe halva natten, men försök att komma i säng runt 23.30 – så att du orkar upp till en ny produktiv dag.

Här nedanför hittar du hela dagsschemat i detalj, fundera över om du kan göra några justeringar för att få ut ännu mer av din dag!

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!