Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Karriär

Ny studie: vi borde inte jobba mer än 3 timmar per dag

Vi spenderar generellt sätt åtta timmar på jobbet varje dag. Men en ny studie visar att en arbetsdag bara borde vara tre timmar lång – eftersom vi inte jobbar mer än så under våra kontorstimmar.

kontor-jobbFoto: Rawpixel / Unsplash

Vi jobbar cirka åtta timmar varje dag men en ny studie visar att vi egentligen bara jobbar två timmar och 53 minuter om dagen. Enligt studien från 2016 där 1989 brittiska kontorsarbetare undersöktes går resterande timmar åt att läsa nyheter, prata med kollegor, äta, ta rökpauser, surfa runt på sociala medier och även – söka nytt jobb. Psykologer har kommit fram till att hjärnan inte kan fokusera på uppgifter mer än några timmar åt gången.

Forskare föreslår att det är smartare att arbeta fem till sex timmar per dag. Det här är något som har testats i Sverige, där 80 anställda inom kommunal äldreomsorg i Göteborg mellan januari 2015 till 2017 fick testa på att jobba sex timmar per dag. Efter att de två åren gått fick de anställda berätta om sina erfarenheter och resultatet var positivt: medarbetarna var lyckligare, mindre stressade, jobbade mer effektivt och tyckte bättre om sitt jobb. Färre arbetstimmar ledde till en bättre arbetsmiljö och bättre hälsa bland de anställda. Enda nackdelen var att företaget behövde anställa fler personer och därmed gick kostnaderna upp.

Vad säger ni, låter det bättre att ändra om arbetsdagen från åtta till tre timmar istället?

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!