Karriär

Nytt år och nya möjligheter på jobbet – knepen som gör ditt 2020 magiskt

När vi inleder det nya året ser vi ofta väldigt mycket möjligheter, både privat men även på jobbet. Risken finns dock att dessa möjligheter också innebär att vi pressar oss själva väldigt i början och att vi kanske till slut inte orkar med att hålla uppe jobbtempot. Känner du igen dig? Kolla då in våra åtta tips på hur du gör 2020 till ett framgångsrikt jobbår som du samtidigt kan må bra av. 

Foto: Silvia Olsen/REX

Ett nytt år kommer ofta med mycket stora planer och förväntningar när det kommer till jobbet. Det nya året ska ofta inte bara överträffa det förra utan även gärna bli det bästa någonsin. Detta kan dock ofta innebära att pressen och stressen kommer som ett brev på posten om du inte har lagt upp en plan för hur detta ska gå till. Det är lätt att vi tror att bra saker kommer att hända om vi bara föreställer oss det och jobbar väldigt hårt, men det är också viktigt att föreställa sig vägen dit. Vad är det du måste göra? Hur ska du göra för att nå målet och samtidigt tycka att det är kul att gå till jobbet? När vet du hur mycket som är tillräckligt? Kolla in vår lista med tips på hur du kan lägga upp en plan för jobbåret 2020.

1. Bestäm dig för vad du verkligen vill

För att ha ett mål att jobba emot är det viktigt att du faktiskt har bestämt dig för vad det är du vill. Att ha ett mål som går ut på “att bli bättre på jobbet” är alldeles för otydligt för att du aktivt ska kunna arbeta mot det. Fundera därför över exakt vad det är du vill bli bättre på, är det kanske ett speciellt datorprogram eller ditt sätt att bemöta kunder? När du konkretiserat för dig själv vad det är du vill och bestämt dig för det – ja, då är det bara att köra!

2. Skriv upp dina mål i almanackan

När du väl har bestämt dig för vad du vill kan det vara en bra idé att skriva ned dina mål och delmål i din almanacka. De nedskrivna målen kan fungera som en morot men det blir också tydligare när, var och hur du ska göra det som krävs för att nå dem. Det blir helt enkelt lite svårare att skjuta på (eller glömma bort) det som ska göras när det syns som en fysisk punkt i kalendern.

Foto: Stil/Unsplash

3. Utvärdera 2019

Det är väldigt troligt att du har haft samma strategi för ditt mål under en längre tid och det kan därför vara dags att utvärdera hur den faktiskt fungerar. Känner du att du inte har tagit dig framåt på det sätt du vill? Då kan du behöva blicka tillbaka på 2019 för att se vad det är du behöver förändra för att 2020 ska kunna bli bättre.

4. Sätt rutiner

För att det ska bli lättare att få tid till det du vill, kan det vara bra att sätta upp rutiner. Genom att ha fasta rutiner kan du se till att var sak får sin tid och det blir också lättare att ha koll på det som ska göras. Du har en bestämd tid när du går upp på morgonen, när du ska träna och när matlådan ska göras. Utan rutiner blir det lätt att saker tar längre tid än vad de behöver och det finns även en risk för att det kan kännas stressigt.

5. Glöm inte återhämtningen 

Det kan låta som en självklar sak, men det är väldigt lätt att tiden för återhämtning prioriteras bort. Det är ju ingen nyhet att vi mår dåligt av alldeles för mycket jobb och för lite fritid. Se därför till att planera din tid så att du får en balans mellan jobb och fritid, så att du får tid för att andas. Om du har svårt att koppla bort tankarna på jobb när du väl är ledig, kan det kanske vara en sak du bestämmer dig för att öva på under året?

Foto: Joanna Kosinska/Unsplash

6. Var inte rädd för att prova nya saker

Det kan vara fruktansvärt frustrerande att vara osäker på något, speciellt om det innebär att det är något du därför väljer bort. Försök att utmana dig själv och prova något du känner dig osäker inför, det kommer ge dig nya erfarenheter. Chansa på saker och se det som ett tillfälle att utvecklas. Att inte alltid lyckas bidrar ju också till kunskap som är värdefull. För visst känns det oftast bättre att göra och sen få göra om, än att inte testa alls?

7. Hitta förebilder

Ta en stund och fundera vem eller vilka som gör det du vill göra. Det kan vara en kollega på jobbet eller en känd entreprenör, oavsett så kan det vara ett väldigt bra sätt att hitta inspiration. Vad är det som gör att du vill göra samma sak som den personen? Hur har hen tagit sig dit den är idag? Vad har hen för strategi på jobbet? Vilka andra duktiga personer har hen tagit hjälp av? Det finns många frågor du kan fundera över för att få både inspiration och tips på hur du kan göra för att bli mer som just dina förebilder.

8. Fira

Sista och kanske största punkten – glöm inte att fira både de små och stora segrarna. Stanna upp och reflektera då och då över hur långt du har kommit, att du tagit dig ett steg närmre ditt mål eller bara det enkla faktum att du är så grym som jobbar på. Heja dig!

Foto: Cristian Escobar/Unsplash

Inspiration från Career Girl Daily & The Every Girl

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!