Karriär

Så blir du favoriten på jobbet – vi listar 5 tips på hur du blir en bättre kollega

Allt är ju bara så mycket trevligare om alla trivs på jobbet, speciellt om alla bidrar till en bra stämning. Känner du att du är en bra kollega och bidrar till den goda stämningen på jobbet? Kolla in listan för att se om du kan checka av alla punkter. 

Foto: Wayne Tippetts/REX

En arbetsplats är ofta ett ställe med en stor variation av olika människor som alla måste kunna samarbeta med varandra. För att jobbet ska gå så smidigt som möjligt och för att alla ska ha det bra tror vi att det är viktigt att rannsaka sig själv lite då och då. Fundera över vad vi kan göra för att vara bra kollegor och anstränga oss lite extra för de andras skull. Vi spenderar trots allt rätt mycket tid på jobbet. Här har vi listat fem tips på hur du kan bli en bättre kollega.

1. Dela din kunskap

Tänk på att jobbet inte är någon tävling mellan kollegor om vem som presterar bäst eller har mest kunskap. I många yrken handlar det om en team-prestation och det är därför viktigt att hjälpas åt för att åstadkomma något bra tillsammans, så dela med dig av din kunskap. Alla har ni olika kunskaper och erfarenheter med er, så varför inte ta tillfället i akt att lära av varandra?

2. Ge beröm

När du upplever att dina arbetskamrater gör ett bra jobb – beröm dem. Det blir ju så mycket roligare att göra sitt arbete om man får erkännande för det. Ibland kan vi nog vara lite dåliga på att säga fina saker till varandra. Kanske har du gått runt och tänkt att kollegan passar väldigt bra i sin nya frisyr eller att en annan gjorde riktigt bra ifrån sig på mötet, men utan att säga det till dem. Börja ge dina medarbetare beröm, det uppskattas.

3. Tänk på att vara professionell

För att vara en bra medarbetare är det viktigt att du tar ditt jobb på allvar, annars riskerar det att gå ut över dina kollegor som får mer att göra. Var därför uppmärksam på vad som behöver göras och ansträng dig för gruppens skull. Det bidrar till en mycket bättre stämning än om dina kollegor upplever att du motarbetar dem genom att inte bidra lika mycket som de själva gör.

4. Visa uppskattning 

Gör det tydligt för dina arbetskamrater att du uppskattar just deras bidrag till arbetet. Det kan vara att bara ge någon beröm, hämta en kaffe i lunchrummet till någon som är stressad eller att hjälpa någon som fått lite extra mycket att göra. Oavsett vad du gör så kommer du med största sannolikhet få samma uppskattning tillbaka.

5. Ansträng dig i konversationerna

Genom att lära känna varandra lite bättre så underlättas många gånger arbetet, om inte annat blir det oftast ännu roligare att gå till jobbet. En sak som har stor betydelse är att visa intresse för sina kollegor. Så istället för att ha ytliga samtal kring vädret på lunchen, ansträng dig lite extra för att ta tillfället i akt och lära känna de personer som du ändå träffar varje dag. Genom att skapa en relation till varandra blir det också lättare att prata med varandra i jobbet, till exempel att ge varandra feedback. Genom att också be dina kollegor om feedback visar du att du värderar deras åsikter, vilket helt klart är positivt för en bra jobbrelation.

Inspiration från The Every Girl

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!