Karriär

Så bygger du din karriär genom att nätverka – experten ger sina 8 bästa kom-igång-tips

“Det handlar inte om vad du vet utan vem du känner”! Det ligger en hel del i det gamla talesättet, för även om du såklart behöver kunskap så kommer ett starkt och uppmuntrande nätverk att vara en minst lika viktig del för din karriärutveckling. Här är åtta tips på hur du blir en nätverksdrottning!

 

Foto: REX
Källa: Wellandgood.com

Claire Wasserman är grundare till det kvinnliga globala nätverket Ladies Get Paid och hon sitter på mångåriga erfarenheter och tips på hur nätverkande kan bli en naturlig (och rolig) del av arbetslivet. Claire delar regelbundet med sig av sina råd på Wellandgood.com – här är åtta av hennes bästa tips som gör att du slipper genomlida ännu ett krystat “Hej mitt namn är _”-event.

1. Nätverka genom att koppla samman andra

Istället för att bara tänka på hur du själv kan gynnas av AW:n du ska på tipsar om Claire Wasserman om att fokusera på att hjälpa personerna du möter. Du kan med stor sannolikhet koppla ihop både en och två personer du möter med människor du har omkring dig, som skulle kunna vara till nytta. I sin bok “Give and Take” kallar författaren Adam Grant detta för en “5-minuters tjänst”. Genom att lyfta och hjälpa andra skapar du en slags bumerangeffekt där möjligheter till nya utmaningar kommer att studsa tillbaka till dig.

2. Ditt nätverk finns runt omkring dig

Begränsa dig inte till nätverksträffar och andra tillfällen då det förväntas att du ska träffa massor av nya kontakter. Du kan lika gärna stöta in i din nästa chef på bussen, i en hiss eller toalettkö. Claire träffade sin mentor i en bar. “Se möjligheter att nätverka i alla situationer” uppmanar hon.

3. Bli bekväm med att “skryta” om dig själv

Först och främst måste du ha koll (och tro) på alla saker du är fenomenal på att göra. “Ha några exempel i bakfickan som du kan ta upp när helst de passar i konversationen”, säger Claire som ger bonuspoäng om du kan kvantifiera dina prestationer. Du kanske har fått 500 personer att dyka upp på ett event eller lyckats öka försäljningen med x antal procent. Berätta med entusiasm och passion!

4. Lyssna!

Människor älskar att höra sig själva prata, så ställ många frågor – och var genuint intresserad av svaren.

5. Uppmärksamma ditt kroppsspråk

Ditt kroppsspråk kan vara avgörande för om du lämnar ett positivt eller negativt intryck hos nya kontakter. När din kropp signalerar säkerhet kommer även du att känna dig mer säker. Undvik till exempel att stå med armarna i kors, det får dig att verka distanserad  – som att du varken vill medverka fullt ut eller bjuda in andra i samtalet. Fler tips för ett självsäkert och inbjudande kroppsspråk hittar du här. Och kom ihåg, ett leende hjälper långt!

6. Följ upp

Om det är en sak du ska komma ihåg från den här artikeln, enligt Claire, så är det den här punkten. “Jag vet inte hur många fantastiska människor jag har träffat som lovat att följa upp men som aldrig gör det. Det är ett tydligt tecken på att den här personen varken kommer att anstränga sig för att få saker att hända eller att de förstår värdet i att bygga ett nätverk”, säger Claire.

Tips! Skicka regelbundna mejl med artiklar, tips på event och andra saker som får dig att tänka på personen du träffat och vill hålla kontakten med. Men överdriv inte, du vill inte verka alltför på.

7. Organisera dig

Gör ett system över dina kontakter så att du håller koll på vilka de är, när ni senast hade kontakt och vem det är dags att höra av sig till härnäst.

8. Vänta inte med att nätverka tills du behöver ett jobb

Hur du odlar ditt nätverk kan vara avgörande, oavsett vad du gör eller i vilket skede av din karriär du befinner dig i. Du vet aldrig vem du kommer att möta, eller när.

Sist, men definitivt inte minst: Hjälp andra kvinnor, säger Claire – och det skriver vi självklart under på.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!