Karriär

Så hanterar du personer du ogillar på jobbet – 5 tips som gör dig lyckligare och mer framgångsrik

Det är snarare en regel än ett undantag att du då och då möter personer i ditt arbetsliv som du inte drar jämnt med (vissa gör det oftare än andra). Och så kommer det såklart fortsätta att vara, men sättet du hanterar konflikterna på gör stor skillnad för din egen utveckling. 

Foto: lissyroddyy/Unsplash

Först och främst hjälper det att komma ihåg att ingen hanterar alla situationer perfekt, inte ens de mest inspirerande förebilderna – hur framgångsrika de än är i dina och andras ögon. Men genom att stanna upp och reflektera över varför du blir irriterad eller upprörd – och hur du kan agera på bästa sätt i stunden – så kommer du att kunna förändra sättet du hanterar situationerna.

Som sagt, du kan inte alltid vara överens med alla du jobbar med, men om du begränsar dig i vilka du väljer att samarbeta med så begränsar du egentligen bara dig själv. Istället för att begrava huvudet i sanden, försök att ändra ditt perspektiv. Business Insider har delat en lista på hur framgångsrika människor hanterar människor de inte gillar, utifrån författaren till A paperboy’s fable: The 11 principles of success, Deep Patels bästa tips. Här hittar du 5 av punkterna på listan:

1. Acceptera att du inte kommer överens med alla

Första steget till att interagera med kollegor eller andra personer du inte gillar i arbetslivet är att acceptera att ingen klickar med alla, och att det är okej. Det betyder varken att du eller den andre är dåliga människor, skriver Patel.

I en studie publicerad i Journal of Experimental Social Psychology tittade forskarna på “regulatory fit” vilket förklaras som att vi är mycket mer benägna att lägga manken till när det handlar om saker vi gillar (vilket inte känns helt överraskande). När du inte gillar att samarbeta med en viss person som kommer du inte heller att anstränga dig för att få det att funka. Med tiden kan den här bristen på ansträngning leda till förakt.

2. Se situationen från olika perspektiv

Istället för att instinktivt reagera negativt på något din kollega säger eller gör, försök att förstå vad som kan ha triggat hen till att göra så. Hen kanske har svårt att uttrycka sig, kan du ha misstolkat situationen? Och även om det var en avsiktlig förolämpning så kommer det bara att innebära negativa konsekvenser för dig själv om du exploderar och blir arg.

Foto: REX

3. Var uppmärksam på dina känslor 

Den andra personen kan bara göra dig galet arg om du tillåter hen att göra det. Uppmärksamma dina känslor och låt dem passera i stunden, behandla den du har mittemot dig med respekt och var artig. Om ämnet som kom upp är något du behöver reda ut med din kollega, gör det när du har samlat dig och kan diskutera utan att tappa fattningen. Var den “större personen” som fokuserar på fakta och som ignorerar hur den andra personen agerar, oavsett hur löjlig och irrationell hen är. Koncentrera dig på situationen, inte på personen.

4. Välj dina strider

Som vi har varit inne på tidigare så kan det ibland vara lättast och bäst att bara låta saker passera. Allt är inte värt din tid och din uppmärksamhet. Fråga dig själv om du verkligen vill engagera dig i personen eller om din energi istället bör läggas på att fortsätta jobba? Patel skriver att det bästa sättet att ta reda på hur du ska göra är att fundera över om problemet är situationsbaserat. Kommer det att försvinna med tiden eller kan det eskalera och bli värre? Om det är det sistnämnda så gör du bäst i att reda ut det så snart du kan.

Foto: Unsplash

5. Du styr din egen lycka

Om någon verkligen irriterar dig så kan det vara grymt svårt att se det ur ett större perspektiv, men du bör aldrig låta någon annan begränsa din lycka eller framgång. Fråga dig själv varför du blir så triggad? Är det något som oroar eller besvärar dig på jobbet som egentligen inte ens har med den här personen att göra? Försök att hitta grunden till irritationen. Du är den enda som kan kontrollera och styra dina egna känslor, sluta att jämföra dig med andra. Påminn dig istället om det du gör och redan har uppnått och låt ingen annan få makt över dig bara för att de har fördystrat en del av din dag.

Gå ut, ta några djupa andetag och en promenad runt kvarteret. Ibland kan det räcka för att skifta fokus och se saken med klarare ögon. Det är inte lätt att interagera med andra, men genom att förstå grunden till irritationen och problemet så är du redan en bra bit på vägen till bättre kommunikation och ett mer framgångsrikt arbetsliv.

Foto: Instagram lissyroddyy/Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!