Karriär

Så står du upp mot konkurrensen – 5 smarta jobbtips som ingen berättat för dig

Att söka jobb kan vara riktigt jobbigt och ibland är det svårt att hålla självförtroendet uppe. Speciellt när företagen söker någon som precis ska ha gått ut skolan, men ha 15 års erfarenhet inom yrket och såklart vara en riktig super woman när det kommer till positiva egenskaper. Som hjälp på vägen har vi här listat fem smarta jobbtips som ingen berättat för dig tidigare.

Foto: REX/Oliver Degoulange

1. Välj jobb efter chef, inte företag

Har du under en arbetsintervju börjat föreställa dig hur du skulle trivas på företaget? Det är lätt att tankarna går till lokalerna, medarbetarna och atmosfären innanför väggarna. Det är också en viktig del, men en ännu viktigare sak kan vara chefen. Så känn efter under intervjun om det är så att du tror att ni hade kunnat jobba bra ihop och om din vilja att vara på företaget förstärks av uppfattningen du får av chefen. För visst är allt det där andra viktigt, men en bra chef är ändå guld värd.

2. Lägg inte för mycket vikt på lönen

Självklart spelar det viss roll vilken lön du får för det du gör, men det bör inte vara allt. Att gå till ett jobb du inte trivs med på grund av att du får en högre lön kommer bara få dig att må dåligt i längden. Dessutom kan en jobbupplevelse vara mer värd för dig i framtiden på grund av erfarenheten eller de meriter du får, än de extra pengar du eventuellt hade tjänat på en annan.

3. Du behöver inte kunna allt

När du söker ett nytt jobb är det viktigt att komma ihåg att du inte behöver kunna precis allting, det är till och med omöjligt. Självklart är det bra om du har erfarenheter eller kunskaper som matchar jobbkraven, men samtidigt kommer du att få lära dig saker på plats. Glöm inte heller att många företag tar i lite extra när de skriver ned kraven i jobbannonser. Mycket för att sålla ut sökande, men också för att de själva vill framstå som bra. De skriver helt enkelt ned alla önskemål de har även om de är medvetna om att en person som stämmer helt in på beskrivningen – troligtvis inte existerar.

4. Du kan förhandla kraven

Kanske kan du inte checka av alla punkter på företagets långa lista, men du har säkert mycket annat du kan bidra med. Tänk över vilka andra kunskaper du har som inte står specificerade  i kraven i jobbannonsen och som du tror kan bidra till den roll du söker. Tryck sedan på dem lite extra när du skriver ditt personliga brev och på intervjun.

5. Fortsätt att utbilda dig själv

Att lära sig nya saker är inget som slutar bara för att skolan tagit slut. Du utvecklas hela tiden och bestämmer själv hur mycket du vill lära dig. Så genom att till exempel lyssna på poddar, läsa böcker och ta lärdomar av kollegor kan du hela tiden fortsätta utbilda dig själv. För kom ihåg – kunskap är makt (speciellt på en arbetsintervju).

Inspiration från My Domaine

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!