Karriär

Stökiga personer är smartare – 4 argument från forskarna

Antingen såg du rubriken och tänkte att detta omöjligt kan stämma, det finns inte en chans att stökiga personer är smartare än ordningssamma. Alternativt så tänkte du att det inte kunde träffat mer rätt, att stökiga personer minsann har ett oförtjänt dåligt rykte. Oavsett vilken grupp du tillhör så kan vi meddela att det faktum att stökiga personer är smartare, faktiskt är en slutsats av forskning. Kolla in de fyra argumenten nedan. 

Foto: Unsplash

Ja, det är faktiskt sant. Forskning visar att stökiga personer är mer intelligenta. Det var ju ingen mindre än Albert Einstein som sa “Om ett rörigt skrivbord är ett tecken på ett rörigt sinne, vad är då ett tomt skrivbord?”. Einstein eller inte, det finns nu fler forskare som kommit fram till samma sak.

1. Det är en myt att stökiga personer är lata

Ofta påstås det att stökiga personer är lata och mindre produktiva. Men enligt Richard A. Friedman, professor i klinisk psykiatri, så stämmer inte detta.

“Stökighet anses som ett moralisk misslyckande, ett kännetecken för lathet, en seriös karaktärsbrist eller ett hårdkodat mänskligt beteende. Men till skillnad från den allmänna uppfattningen är stökighet inte nödvändigtvis ett tecken på mental oreda. Inte heller verkar rörigheten hindra produktiviteten: några av de mest kreativa och produktiva personerna är riktigt stökiga.”

2. I kaos kan kreativitet frodas

I en studie gjord på University of Minnesota Carlson School of Management har Kathleen Vohs och hennes kollegor kommit fram till att stökiga omgivningar ökar kreativitet och innovation. Att ha det städat och organiserat visade sig till och med uppmuntra till att hålla sig till det vedertagna och ta det säkra föra det osäkra. Det visade sig även att stökiga miljöer tycks ha en positiv påverkan för att gå emot traditionerna och tänka utanför ramarna, vilket kan leda till nya insikter. Ett exempel på ett kreativt geni (i alla fall om du frågar oss) är J.K. Rowling som tydligen ska ha ett väldigt rörigt skrivbord.

3. Knivskarpt fokus

Personer som har det stökigt märker det ofta inte själva på grund av att deras hjärnor filtrerar bort röran, menar Friedman.

“Många stökiga personer är obekymrade eller omedvetna om det upplevda kaoset i deras omgivning. Precis som att personer med hög smärttröskel inte känner av låga nivåer av smärta, upplever stökiga personer inte deras röra lika tydligt som ordningssamma personer.”

4. Större perspektiv

Fysiker Adam Frank menar att oreda är universums naturlag. Han berättar om hur forskare redan på 1800-talet upptäckte att universum alltid går från ordning till oordning.

“Så medan du kanske kan ha kontroll över kaoset på en liten plats som ditt skrivbord, kommer arbetet du gör skapa mer oordning för resten av universum. Det är fysikens lag. Den hårda sanningen är att universum är helt emot våra långsiktiga försök att skapa ordning av kaoset i vårt liv. Det beror på att universum älskar kaos.”

Källa: My Domaine

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!