Karriär

Studie visar: Tredagars jobbvecka är ultimat för personer över 40

Trött på att jobba dag ut och dag in och bara vara ledig på helgerna? Nu har en studie visat att personer över 40 år presterar bättre – om de får jobba mindre! 

jobba-mindreFoto: Rawpixel, Christin Hume/Unsplash

Känner du att helgen är för kort för att återhämta dig och fylla själen med ny energi? Om du har tröttnat på att jobba fem dagar i veckan är du inte ensam. Nu visar dessutom en studie att det gott och väl räcker för personer över 40 år att jobba tre dagar i veckan, det vill säga 25 timmar i veckan.

Studien från University of Melbourne undersökte 3500 kvinnor och 3000 män där kognitiva tester utfördes. I studien övervägde forskarna också andra faktorer som ekonomi, familje- och arbetssituation. Undersökningsdeltagarna som gjorde bäst ifrån sig på testerna var de som i genomsnitt arbetade 25 timmar i veckan. De som jobbade fler timmar i veckan presterade sämre på de kognitiva testerna – på grund av trötthet och stress.

– Arbete kan stimulera hjärnan, samtidigt som långa jobbdagar och vissa uppgifter kan orsaka trötthet och stress, vilket kan skada de kognitiva funktionerna, säger Colin McKenzie, professor i ekonomi vid Keio University, som deltog i forskningen.

Att jobba mindre (men behålla samma lön) har visat sig öka den kognitiva förmågan samt vara bättre för den psykiska hälsa. Dags att boka in ett möte med chefen och visa hen den här studien?

Källa: Måbra

Läs också: Bästa sätten att slappna av efter en jobbvecka – med hjälp av 6 värdefulla tips

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!