Karriär

Var med och förändra! Här är Off Topic-grundarnas 5 bästa karriärtips

Har du någon gång känt att du inte passar in? Att det finns något du gärna skulle vilja uppnå, men att det känns omöjligt för någon som du? Precis så var det var för Afrodite Dastory och Apollonia San Contreras – och det är en av sakerna de vill ändra på med sin podcast Off Topic.

Foto: Bernadette Ide. Instagram @offtopic.podcast, @afroditedastory

– När jag och Apollonia studerade på Handels i Göteborg kände vi många gånger att vi inte passade in. Business kändes formellt, prestigefyllt och ”fint”. Vi hade ju inte fått se förebilder som såg ut som oss i the corporate landscape, skriver Afrodite i ett inlägg på sin egen LinkedIn-sida. 

Det var en av sakerna som de två vännerna ville förändra när de i början av året startade den inspirerande podcasten Off Topic, där de pratar om allt från hur man landar drömjobbet, 8-5 normen och arbetsgivare som inte förstår sig på millennials till hur man säger upp sig på ett bra sätt (går det?). Och visst har de mycket att dela med sig av – Apollonia är Digital Marketing Manager för det nytänkande cykelhjälm-märket Hövding och Afrodite har länge varit marknadsansvarig i Norden på Finest Cosmetics Nordic. Tillsammans driver de även nätverket Empower & Motivate for Change (EMC) som vänder sig till unga kvinnor i arbetslivet, med målet att uppmuntra och motivera dem att följa sina drömmar samtidigt som EMC stöttar dem på vägen mot att bli nästa generations ledare.

Nu har ett annat kvinnligt nätverk delat med sig av de två inspiratörernas bästa karriärtips – det är Handels Kvinnliga Nätverk (HKN) på Handelshögskolan i Göteborg som har publicerat den inspirerande intervjun med de tidigare Handels-studenterna Afrodite och Apollonia på sin Linkedin-sida.

Ta del av deras 5 bästa tips här nedanför!

1. Välj din chef med omsorg

Fokusera på att hitta en bra chef. Som student kan man lätt stirra sig blind på att landa jobbet spå ”rätt” företag. Våga ta referenser på arbetsgivaren eller din framtida chef.

2. Nätverka

Utöver från att ha en bra chef så är nätverk enormt viktigt, oavsett var du är i karriären. Omge dig med bra personer som ger dig både inspiration och energi. Ett tips är att hitta nätverk och forum som passar just dig! Du kan också passa på att nätverka när du är student – alla dina klasskamrater kommer att gå vidare i arbetslivet och då har du en naturlig ingång.

3. Tänk på att alla inte kan allt

Acceptera att man inte kan vara bra på allt, och därmed är beroende av andra i arbetslivet. Som ny på jobbet är det lätt att tro att man behöver göra allt själv, men att lära sig att arbeta i team och att dra nytta av olika människors kompetenser är en viktig framgångsfaktor. De behöver dig lika mycket som du behöver dem.

4. Skaffa en mentor

Om du vill ha en mentor: börja med dig själv. Fundera över vad du söker för typ av mentor – är det en chef, en specialist, någon på ett stort bolag? Försök att identifiera vad du söker och gå sedan med i olika mentorskapsprogram, exempelvis via universitetet. Du kan också kontakta en person du ser upp till men inte känner (än). Tro oss – de allra flesta blir smickrade när de får en förfrågan om att bli mentor!

5. Bygg ditt personliga varumärke

– Hitta din grej, alltså det som just du är bra på eller vill stå för, och prata högt om det! Glöm inte heller bort att nätverka lika mycket internt som extern, och våga gå din egen väg – stirra dig inte blind på vad andra har gjort.

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Handels Kvinnliga Nätverk (@hkngbg)

Är du student på Handelshögskolan i Göteborg eller vill du av någon annan anledning komma i kontakt med HKN? Då kan du höra av dig till dem på [email protected].

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!