Karriär

Vi visste det! Du blir mer kreativ av att göra precis ingenting

Finns det gånger då du anstränger dig allt du har för att vara kreativ – men ändå inte kommer någon vart? Ta det lugnt, forskning visar nämligen att det bästa för att få kreativiteten att flöda är att göra ingenting alls. Vi visste väl att det fanns ett till argument för att vi skulle få slappa lite längre i soffan!

Foto: Pexels

Kommer du också på bra idéer när du dricker ditt morgonkaffe, står i duschen eller precis innan du ska somna? Kanske beror det på att du då inte anstränger dig för att komma på den där briljanta idén. Ansträngningen och försöken att bli inspirerad kan alltså helt vara i onödan. I alla fall om vi ska tro en studie gjord av hjärnforskarna Marcus Raichle, Brenda Milner och John O’Keefe från 2014.

Studien visade att hjärnan ställer om sig till ett standardläge när den inte fokuserar på någonting och att allt du gör då går på ren instinkt. Forskarna kom fram till att hjärnan gör kopplingar som skapar aktivitet då tankarna vandrar iväg, vissa delar av hjärnan blir till och med mer aktiva i standardläget. Det visade sig också att hjärnan arbetar lika hårt när du är avslappnad, som när du är fokuserad på en uppgift.

Hjärnans standardläge är något som låter oss att fokusera inåt och får oss att lättare komma åt sporadiska minnen. Det gör att vi lättare kan ta hjälp av våra minnen och erfarenheter. Ännu ett argument för att det är viktigt att ta pauser emellanåt och låta hjärnan vila, både på jobbet och privat. Så glöm inte att ta det lugnt!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!