Karriär

Vilken karriärtyp är du? Här är de 4 vanligaste!

Har du någonsin undrat vilken karriärtyp du är? Är du “experten” som vill lära dig allt inom ditt område eller är du den som drivs av personlig utveckling och ofta byter bransch? Ta reda på det nedan!

karriar
Foto: Rex Shutterstock

Alla människor är olika – och tur är väl det! På en arbetsplats finns det människor med olika färdigheter, kunskaper och erfarenheter. Och det sägs att det finns fyra olika karriärtyper! Är du den som hoppar från bransch till bransch för att lära dig så mycket som möjligt? Eller är du kanske den som väljer att rikta in dig på ett specifikt yrke och bli expert inom just det området? Ta reda på vilken karriärtyp du är nedan – hittar du någon som passar in på dig?

Den linjära

Du drivs av att klättra på karriärstegen och tycker om att ständigt få större ansvar. Som person är du tävlings- och prestationsinriktad samt målmedveten. Du tycker om att bestämma och din största drivkraft är att jobba dig uppåt. Resultat och titlar är viktigt för dig. Inom några år vill du ha en befordran och allra helst ta över chefens plats – annars söker du dig vidare.

Experten

Till skillnad från den linjära typen tycker du inte att det är lika viktigt att klättra i karriären. Du har valt ett yrke där du ständigt kan utveckla din kunskap och kompetens. Ditt mål är att bli bäst inom ditt område. Du drivs av att fördjupa dig inom det du gör och du har inga problem med att jobba med samma yrke livet ut. Som person brinner du för ditt ämne, är påläst, kunnig och noggrann.

Utvidgaren/utvecklaren

Du som är “utvidgare” byter gärna bransch eller område ofta och drivs av personlig utveckling. Ju fler jobb, desto fler erfarenheter och nya perspektiv. Du har inget emot att hoppa på ett nytt jobb spontant och tar gärna chanser längs vägen utan att ha en direkt plan. Som person är du modig och älskar att pröva något nytt. På dina nya jobb drar du nytta av den kunskap du redan besitter och du bygger på ditt liv med bred kunskap.

Den episodiska

Du som ständigt söker variation, nya utmaningar och ofta byter bransch och arbetsuppgifter tillhör den episodiska karriärtypen. Du blir lätt uttråkad och söker dig till nya jobb när du känner att du redan kan jobbet. Även om denna karriärtyp kan liknas med utvidgaren, byter du jobb ännu oftare och ser ingen röd tråd alls i det du tar dig an. Personlig utveckling är inte det viktigaste, så länge jobbet är roligt och du får prova på sådant du aldrig gjort innan. Som person är du nyfiken, flexibel och öppen.

Källa: ST, Chef, NyTeknik

Foto: Rex Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!