Mamma

20 anledningar till varför du ska träna som gravid – för dig och ditt barns skull

Att träna och vara fysiskt aktiv är en smart investering för dig som vill må så bra som möjligt före, under och efter förlossningen. Men du kanske ändå inte är övertygad om att gravidträning är något för dig? Här listar vi varför det är så bra att få in en regelbunden träningsrutin under graviditeten, oavsett om du är van att träna eller inte. 

Foto: Lisa Dahlgren

Att ta sig till gymmet kanske inte känns som högsta prio när du ligger dubbelvikt över toalettsitsen eller är så trött att ögonen går i kors. Men att röra på sig och hålla sig fysiskt aktiv under de stunder du mår lite bättre under graviditeten kommer att gynna ditt välmående under de nio månaderna, såväl som under förlossningen och när du är nybliven mamma.

Kroppen förändras och jobbar hårt för att skapa ett (eller flera nya liv) och du behöver anpassa träningen därefter. Men oavsett om du har tränat förut eller inte så är graviditeten ett gyllene tillfälle att ta hand om och stärka din kropp för den stora utmaningen som kroppen står inför. Det gör du bäst genom att kombinera konditions-, rörlighets- och styrketräning, här hittar du två helkroppspass som du kan göra genom hela graviditeten: Pass 1 och Pass 2. Om du är van att träna väldigt hårt kommer du behöva trappa ner allt eftersom graviditeten fortskrider – och om du inte har tränat förut så är det istället viktigt att du trappar upp träningen successivt och lyssnar på hur kroppen reagerar.

Maria Wigbrant är barnmorska och gravidträningsexpert. Hon rekommenderar att du tränar – på gymmet eller hemma – så att du blir andfådd och svettig under armarna, i 150 minuter per vecka. Du kan dela upp tiden hur du vill. Har du 10 minuter över för några benböj och armhävningar mot en vägg medan maten står i ugnen? Då har du snabbt och smidigt kommit 10 minuter närmare ditt veckomål. All träning räknas och ju mer tillgänglig den är – desto lättare är det att hålla rutinen uppe.

Inte nog med att du kommer må bra under själva träningspasset, det finns många fina hälsofördelar kopplade till en aktiv graviditet – här hittar du tjugo av dem.

20 anledningar till varför du och ditt barn mår bra av gravidträning

1. Placentan (moderkakan) växer snabbare.

2. Du får färre spänningar i till exempel rygg och axlar.

3. Du känner dig inte lika trött.

4. Mindre ångest och oro.

5. Risken att utveckla depression minskar.

6. Känslan av välbefinnande ökar.

7. Du får förbättrad självkänsla.

8. Din kroppsmedvetenhet ökar.

9. Du orkar mer i vardagen!

10. Mindre belastning på leder och ligament.

11. Risken för övervikt och fetma minskar.

12. Du får minskad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

13. Minskad risk för hypertoni (högt blodtryck).

14. Risken att utveckla diabetes minskar.

15. Minskad risk för komplicerade förlossningar.

16. Behovet att att använda smärtlindring under förlossningen minskar…

17. … Detsamma gäller minskad risk för operativa ingrepp.

18. Minskad risk för stora vaginala bristningar.

19. Snabbare återhämtning efter förlossningen.

20. Du orkar mer i din nya vardag som småbarnsförälder.

Källa: Maria Wigbrant, författare till boken “Stark, glad, gravid – träning för dig som väntar barn” (Miro Förlag, 2014). 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!