Brainballs! Nyttigt, enkelt och järnrikt mellanmål för dig som är gravid
Är du gravid och behöver boosta din kost med järnrika livsmedel? Då ska du bunkra upp med de här goda och nyttiga mellanmålsbollarna!
Som gravid är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med järn, både för din egen och för det lilla barnets hälsa. Inälvsmat och blodmat är de bästa järnkällorna, eftersom de både innehåller stora mängder och i en form som kroppen enkelt tar upp. Men det finns även en hel del järn i vegetabilier, som baljväxter, aprikoser, nässlor och pumpafrön.
Många gravida mår bäst av att äta mindre portioner och ofta (jämfört med några få stora måltider) för att hålla hunger och illamående i schack. Då passar det perfekt att ha ett gäng mättande och näringsrika bollar på lut, enkla att plocka fram på jobbet eller till kvällsmål. Om de dessutom är fullproppade med järnrika ingredienser så har du ett toppenmellanmål!
Se receptet nedan!
Brainballs
Du behöver:
1 dl pumpafrön
1 dl torkade aprikoser
4–5 dadlar utan kärna
1⁄2 citron, saften
1⁄4 tsk vaniljpulver
1⁄2 msk nyponskalsmjöl
1⁄2 msk nässelpulver
1⁄2 msk kokosolja
Gör så här:
Mixa pumpafrön till ett fint mjöl, använd en matberedare med s-kniv i botten.Tillsätt alla andra ingredienser och mixa vidare.
Rulla till små bollar, som du kan äta som de är eller rulla i nyponskalsmjöl.
Recept: Ulrika Hoffer
Fotograf: Karolina Olson Haglund