Mamma

Här är färgerna barn ska ha på badkläderna – och färgerna att undvika

Enligt en ny studie kan färgen på ditt barns badkläder vara avgörande i en nödsituation. Här är färgerna du ska undvika när du köper badkläder till barn, enligt en provstudie utförd av Alive Solutions.

Foto: Unsplash

Alive Solutions, ett företag som specialiserar sig på vattensäkerhet, har utfört en provstudie med syftet att undersöka hur väl olika färger syns under vatten – något som är väl värt att hålla i åtanke när man köper badkläder till barn.

De färgerna syns bäst i vatten

När företaget testade olika färgers synlighet i en pool med ljus botten kom de fram att ljusblått och vitt var de sämsta färgerna – de tycktes försvinna helt under vattnet. Företaget noterade även att mörka färger inte är ett bra val:

“Även om de mörka färgerna syns mot en ljus poolbotten kan de ofta misstas för löv, smuts, eller en skugga”, skriver de.

De bästa färgerna gällande synlighet i en pool var neonorange och neonrosa – men när färgerna testades i en sjö fungerade rosa inte alls lika bra. Där var det istället neongult, neongrönt och neonorange som syntes allra bäst.

Bästa färgerna i pool:

  • Neonorange
  • Neonrosa

Bästa färgerna i sjö:

  • Neongult
  • Neongrönt
  • Neonorange

Företaget konstaterade också att badkläder med stora, mörka mönster bör undvikas eftersom de påverkar synligheten negativt.

Barnläkaren: “Var aldrig längre bort än en armlängds avstånd”

Även om det alltid är bra med badkläder i starka färger så spelar det ingen roll vilken färg badkläderna har om barnen inte hålls under uppsyn. Barnläkaren och bloggaren Cecilia Chrapkowska berättar för SVT Nyheter att små barn alltid ska hållas på nära avstånd när de badar:

“[M]an [måste] titta på barn hela tiden när de är i vatten, tills de är så stora att de kan simma eller tills man vet att de skulle resa sig upp själva om de skulle ramla. Var aldrig längre bort än en armlängds avstånd”, säger hon.

Chrapkowska påpekar att man aldrig ska låta barn passa andra barn, och att man ska måste komma överens om vilken vuxen som ska hålla uppsyn:

“När man är flera vuxna är det viktigt att komma överens om vem som har barnpassningsansvar. Jag har träffat familjer där barnet har drunknat för att man har varit fyra, fem vuxna som alla trodde att någon annan höll koll. Det är oerhört tragiskt och det finns inget som ger så mycket skuldkänslor som att man var nära men inte såg. Välj ut en person som har ansvaret och lämna sedan över till nästa”, säger hon.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!