Mamma

Så ökar du chansen att bli gravid – enligt fertilitets-experten

Försöker du bli med barn? Då är detta artikeln för dig. Här ger fertilitets-experten Aneta Grabiec sina bästa tips som boostar fertiliteten!

Foto: Unsplash

Aneta Grabiec är en psykolog, näringsterapeut och prisbelönt författare för sin debutbok: How To Get Pregnant: Shortcut To Your Fertility, som handlar om just fertilitet.

Grabiec arbetar med både individer och par som vill ha hjälp med känslomässigt och fysiskt välbefinnande och fertilitet. Med femton års erfarenhet i bagaget – och klienter i ett flertal länder tack vare teknikens under – har Aneta blivit en expert på området fertilitet, och nu ger hon Metro Modes läsare sina bästa tips för den som försöker bli med barn.

Foto: Privat

Använd sunt förnuft

Reproduktiv hälsa är inget annat än en förlängning av vårt allmänna välbefinnande – därför är det viktigt att använda sunt förnuft när vi försöker bli med barn.

Att få tillräckligt med dagsljus spelar till exempel roll för fertiliteten, eftersom brist på D-vitamin påverkar kroppens hormoner negativt.

“Spendera tid utomhus”, säger Aneta. “Se till att du får dagsljus och friskluft. Ät tillräckligt med protein, få tillräckligt med sömn och drick tillräckligt med vatten. Det är sunt förnuft. Vi vet när vi mår bra i våra kroppar.”

Ät varm mat – och kött

“Jag är ledsen att säga det, men vegetarisk och vegansk kost är inte fertilitets-vänlig”, säger Aneta. “Kvinnor behöver mer protein och fett. Det bästa sättet att stötta kroppen på är att ge den hela spektrumet av aminosyror, som kommer från djur.”

Aneta säger att många kvinnor tror att råkostdiet är bra för fertiliteten, eftersom de tror att de måste “detoxa” sina kroppar. Enligt henne är detta inte rätt väg att gå:

“Fertilitet gillar inte rå, kall mat”, säger hon. “Fertilitet gillar varm mat. Vi vill ha en varm livmoder. Vi vill ha blodcirkulation. Om vi inte har bra blodcirkulation kring de reproduktiva organen får äggen inte näring, och det skapar inte rätt förutsättningar för när sperman möter ägget.”

Periodisk fasta är inte heller att rekommendera – när kvinnor försöker bli med barn behöver de kolhydrater och regelbundna måltider, enligt Aneta.

Skippa stenhårda gympass

När det kommer till träning menar Aneta att “less is more”:

“Spring inte marathon”, säger hon. “Undvik alltför ansträngande fysisk aktivitet. Promenader, simning, dans, pilates och yoga är jättebra. Det är bra att röra på kroppen, även för vårt psyke. Men hård träning är aggressivt för vårt nervsystem och hormoner.”

När det kommer till män bör de undvika att cykla och bada bastu, eftersom det kan ha en negativ inverkan på spermans kvalitet och rörlighet.

Ägglossning kan ske tidigare än du tror

Ägglossning är inte något som nödvändigtvis sker mitt i menscykeln. För äldre kvinnor (35 år och uppåt, i detta sammanhang) kan ägglossning ske så tidigt som veckan efter mens.

Detta innebär att man inte ska vänta till mitten av menscykeln med att försöka bli gravid – då kan det nämligen vara för sent. Det går att hålla koll på ägglossningen genom att mäta kroppstemperaturen, men då är det bra att vara medveten om att detta bör göras på rätt sätt:

“Rekommendationen är att göra det så fort du vaknar på morgonen, innan du stiger upp”, säger Aneta. “Om du till exempel går till badrummet har du redan rört på dig, vilket höjer temperaturen. Helst vaknar du ungefär samma tid varje dag och tar temperaturen direkt.”

Minska din skärmtid

Även den mentala biten har en inverkan på fertiliteten.

“Ju mer stressade vi är över [att få barn], desto mer osannolikt är det att det händer”, säger Aneta.

Hon menar att många av oss lever med kronisk stress, något som knappast blir bättre av sociala medier. För den som oroar sig över sin fertilitet kan jämförelsen med andras liv bidra negativt till ens egen stress.

“För att minska mental stress, minska din skärmtid”, säger Aneta. “Du kan sätta en timer på din telefon som hjälper dig med detta.”

Identifiera dina begränsande uppfattningar

Vissa personer har alla fysiska förutsättningar för att bli med barn, men är inte mentalt redo. Detta kan bero på allt ifrån en ogrundad övertygelse om att man inte kan bli med barn till en rädsla för själva förlossningen.

Aneta berättar att hon arbetar med klienter för att hjälpa dem att identifiera dessa begränsande uppfattningar. Tillsammans med klienterna gäller det sedan att ifrågasätta dessa tankemönster och till sist byta ut dem mot nya, mer positiva sådana.

“Jag har sett så många kvinnor bli gravida tack vare att de har ändrat sina inre narrativ”, säger Aneta.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!