Hanna Göransson skapar recept utan gluten och socker
Metro Modes bloggare Hanna Göransson skapar recept utan gluten och raffinerat socker. Hennes bok ”Friendly Food” vann nyligen ”Årets måltidslitteratur 2014”.
Hur går du från idé till blogginlägg?
– Ofta är jag i ett kreativt stim som jag behöver få utlopp för, vilket ofta blir genom receptskapande. Jag har en tydlig idé om vad jag vill med receptet, börjar spåna mått och ingredienser, provlagar och adderar eller tar bort. Om receptet blir lyckat och det är bra ljus så stylar och fotograferar jag också receptet då. Sedan går bilderna i photoshop, in i ett blogginlägg och ut på bloggen!
Berätta om din bok ”Friendly food”.
– Det är en kokbok med recept utan gluten, raffinerat socker och mejeriprodukter. Den ger dig 160 -sidor med recept som är lekfulla, enkla och inne-håller en stor dos av glädje och kärlek. Jag är varken en hälsoguru eller någon stjärnkock, men jag hoppas kunna inspirera läsaren att ta ett steg i vad som är rätt riktning för just den individen, utan strikta förhållningsregler.
Vad är viktigt när man bakar utan gluten, mjölk och socker?
– Försök ha ett helhetstänk kring bakning och matlagning. För mig är det viktigt att det är ett högt näringsvärde oavsett om det är bröd eller en chokladkaka. Jag läser på vad till exempel mjölet jag använder tillför kroppen så att jag vet att jag får i mig det jag ska. Din kropp är det -finaste du har, ge den vad den vill ha och behöver.
Varför tror du att det är så populärt att fota mat?
– Jag kan bara tala för mig själv och jag tycker att det är så galet roligt. När man är intresserad av något är det kul att praktisera det. Så matlagning och fotografering i kombination för min del är ju ett drömläge.
Vilka hälsovinster upp-lever du av att skippa gluten, mjölk och socker?
– Piggare, starkare, mer energi och lugn mage. Mer harmonisk i kroppen generellt.
Namn: Hanna Göransson
Ålder: 25
Gör: Webbdesignar, bloggar, fotograferar, kokboksförfattre
Bor: Hälsingland
Blogg: hanna.metromode.se
Hanna tipsar: Så bakar du mer hälsosamt
1. Prova dig fram med nya ingredienser och känn vad du mår bra av.
2. Börja med att prova ett bakverk, exempelvis ett bröd. Gör inte allt på en gång, det tenderar att bli övermäktigt.
3. Gör det enkelt och tillsammans med någon du tycker om. Det är ibland enklare att vara flera som testar nytt.
Av: Sofia Sjöström