Mode

REPORTAGE: HISTORIEN OM GUCCI

Det är den 27 mars 1995. Maurizio Gucci är på väg upp för trappan till sitt eleganta Milanokontor. Plötsligt ljuder ett skott genom luften. Den stilige 46-åringen faller död ner, träffad av tre kulor i ryggen och en i ansiktet. Den okände skytten försvinner snabbt i en väntande bil. Mord-
utredningen skulle komma att ta betydligt längre tid. De fyra skotten är kulmen på flera års interna stridigheter inom familjen. Maurizio Gucci var sonson till dynastins grundare Guccio Gucci, men efter att ha hamnat i ekonomiskt trubbel i början av 1990-talet sålde han de sista aktierna i familjeföretaget till ett Bahrain-baserat konglomerat. Med honom försvann också den sista personen som bar märkets namn från företaget.
 

BLODIGT SLAGSMÅL
Lyxmodehuset grundades 1921 av läderköpmannen Guccio Gucci och blev framför allt känt för sina väskor och loafers. Under mitten av 1900-talet spred sig loggan med de två G:na över världen, med god hjälpbav fans som Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Grace Kelly och Jackie Kennedy. På 80-talet falnade glansen. Märkets tillgänglighet hade nött bort lyxstämpeln. Modehuset skakades i grunden. Ett möte i New York slutade i blodigt slagsmål, berättar Sara Gay Forden, författare till ”The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour and Greed”, för ABC News. Ett familjemöte på ett av företagets italienska kontor slutade med att Gucciväskorna flög. En annan gång lyckades Maurizio Gucci undkomma den italienska polisen genom att köra över den Schweiziska gränsen på sin motorcykel. 1986 dömdes Aldo Gucci, hjärnan bakom det världsomspännande imperiet, till fängelse för skattefusk efter att ha anmälts – av sin egen son.

Inte konstigt att polisen till en början hade svårt att hitta rätt bland Maurizios fiender. Det tog ett år innan misstankarna riktades mot Ivano Savioni, en dörrvakt på ett nedgånget hotell i närheten av kontoret. Det var han som anlitat hitmannen Benedetto Ceraulo, en djupt skulbesatt pizzeriaägare, och chauffören Orazio Cicala, en arbetslös bilfabriksarbetare. Denna osannolika skara kopplades i sin tur till den mystiska spådamen Giuseppina Auriemma – Maurizios före detta frus privata medium och rådgivare. Exfrun Patrizia Reggiani var en societsklättrare av rang, som gärna skapade rubriker i den italienska skvaller-
pressen.

– Jag skulle hellre gråta i en Rolls Royce, än skratta på en cykel, lyder ett av hennes bevingade ordstäv.

Paret fick tillsammans döttrana Allegra och Alessandra, men 1991 var skilsmässan ett faktum. Maurizio hade flyttat ihop med en betydligt yngre inredningsdesigner, som han nu planerade att gifta sig med. Samtidigt skulle han minska Patrizias årliga underhåll till sex miljoner – ”en skål linser”, enligt henne. Förolämpad och förbannad började hon nu prata om att ta död på sin exmake.

– Jag frågade alla. Jag skulle till och med ha frågat slaktaren, det var en mani hos mig. Men jag menade det inte på riktigt, sa hon under rättegången enligt The Daily
Beast.

När hon greps 2007 döptes hon snabbt till ”Svarta änkan” i pressen. Hon fortsatte att hävda sin oskuld och menade att spådamen agerat på eget bevåg. Att Patrizia betalat mediet 2,5 miljoner kronor berodde på utpressning.

– Det var värt varenda krona, sa hon motsägelsefullt i rättssalen.

26 ÅR I FÄNGELSET
I sin dagbok skrev hon ”Det finns inget brott som pengar inte kan köpa” och på morddagen finns ett enda ord ned-
präntat: ”Paradeisos”, grekiska för paradis. Det blev för mycket för domstolen. Trots att försvaret hävdade psykisk sjukdom, efter en hjärntumör 1992, dömdes Patrizia slutligen till 26 års fängelse. Medbrottslingarna fick också långa fängelsestraff. Där skulle den tragiska historien ha kunnat sluta, men med sin vassa tunga skapar den svarta änkan rubriker än i dag. I fjol tackade hon nej till villkorlig frigivning.

– Nej tack, eftersom det skulle innebära att jag måste jobba och jag har inte jobbat en dag i mitt liv, sa hon enligt the Daily Mail.

Patrizia föredrog att stanna i cellen och vattna sina växter och ta hand om sin tama iller, som hon på något sätt fått tillstånd för.

Vad hände med modehuset då? Tom Ford återupprättade dess ära som ett av världens mest inflytelserika lyxmärken under 1990-talet. Namnet har sedan dess förevigast av artister
Kanye West och Soulja Boy och lagom till fjolårets 90-årsjubileum slog Guccimuseet upp sina dörrar i Florens. Sedan 2006 har Frida Giannini styrt skutan med stadig designhand. I vårens hyllade kollektion visade hon en färgstark serie kreationer inspirerade av 70-talets jetset.

– Nu, kanske mer än någonsin, längtar vi alla efter en bit av det goda livet, gör vi inte? skrev Style.com i sin recension.

Och visst gör vi det
– oavsett om det är på rivieran eller bakom galler.

Av. Katarina Mattson Foto. All Over Press

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!