Metro slår ett slag för stilsmarthet och träffar modemedvetna inspiratörer som alla har egna recept på stilsmarthet. – Det handlar om att ha kul och vara kreativ med kläder, säger modejournalisten Sofia Hedström, som tillsammans med fotografen Anna Schori hjälper Metros Marcella Mavrec att detoxa sin garderob.
Ett helt år utan shopping. Modejournalisten Sofia Hedström överlevde shoppingdetoxen – och blev en medveten modekonsument. Nu kommer boken ”Modemanifestet: De stilsmartas handbok”.
Efter att ha bevakat de internationella modeveckorna otaliga gånger började Sofia Hedström tröttna. Allt fokus på låg på vad som var ”nytt”, i stället för vad som var ”bra” mode.
– Man ville inte skapa bra kläder, utan bara nya trender. Jag bestämde mig för att göra ett socialt experiment – inga nya kläder på ett helt år.
Shoppingdetoxen är grunden till boken ”Modemanifestet”, som Sofia Hedström gjort tillsammans med fotografen Anna Schori.
Där beskrivs även sju steg för att bli ”stilsmart”.
– Det handlar om att vara kreativ med kläder, och samtidigt medveten. De flesta svenskar har överfulla garderober, och vi mår inte bra av det.
1. Inventera din garderob
Sortera alla plagg efter kategorier, och rensa ut plagg som du inte använt på två år (fem år för ytterplagg). Lär känna dina kläder – läs på lapparna var de tillverkats.
2. Vi kan vår stil
Samla bilder på dig själv i kläder du gillar. Fråga dig själv vad du oftast tar på dig när du vill känna dig snygg eller vilka kläder som ger dig bäst självförtroende.
3. Vi förstår klädkonsekvenserna
Ta reda på var dina plagg är tillverkade, och helst under vilka förhållanden. Bär samma plagg flera gånger, eller köp vintage som inte lämnar några nya avtryck på miljön. Leta upp och gynna lokala designers.
4. Vi älskar våra kläder
Organisera plaggen i din garderob så att de har det bra. Laga trasiga fållar, sy i knappar och visa att du älskar dina kläder genom att göra dem till dina. Byt knapparna i en rock eller klipp ett dekorativt hål i en t-shirt.
5. Vi trendvägrar
Shoppa i din egen garderob. Modebranschen återvinner trender, så sannolikheten är stor att du redan äger nästa säsongs nyckel-plagg.
6. Vi är en del av det klädsamma kretsloppet
Utse en arvtagare till de kläder du inte vill ha. Anordna en klädbytardag med dina vänner, sälj dem till en vintageaffär eller ge bort.
7. Vi motstår shoppinglustarna
Undvik butiker när du inte är på topp, och undvik att shoppa i grupp. Då är du mer benägen att falla för impulsköp. Om du verkligen behöver något nytt, skriv en lista och håll dig till den.
Metros moderedaktör Marcella Mravec antar utmaningen att rensa garderoben, och gör några besvärande upptäckter. Det börjar illa. Jag räknar till 19 par jeans i min garderob.
– 19 par, det är väl… normalt? frågar jag Anna och Sofia, och hoppas på en snabb bekräftelse.
Men jag möts av en besvärande tystnad.
– Hur många dagar i veckan använder du jeans? säger Anna till slut. ”Minst tre dagar”, svarar jag och tar i överkant.
– Jag använder jeans oftare än så, och jag har tre par i min garderob, säger Anna.
Till slut har jag åtminstone rensat ut ett 30-tal plagg, och resten av mina kläder ligger i prydliga högar i min garderob.
Jag känner mig lättad. En garderobsrensning är lite som en detox – man känner sig duktig och ren efteråt, men också en smula tom i magen.
Marcella Mravec