instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

10 frågor om sex som alla undrar – men som ingen vågar fråga

Av: Metro Mode

Många vet en hel del om sex och vad de gillar och inte gillar medan andra vet lite mindre. Oavsett vilket så finns det vissa frågor kring ämnet som man inte riktigt vågar fråga om men som man gärna vill veta svaret på. Nedan har vi samlat 10 frågor som du säkert har undrat över.

Foto: Pexels

Oavsett om du är i ett förhållande med en partner du litar på, eller om du är singel och dejtar runt, så finns det vissa frågor om sex som du förmodligen har undrar över men inte vågat fråga. Spana in 10 vanliga frågor som familjeterapeuten och sexologen Thomas Winther har svarat på till tidningen KK.

1. Hur länge borde ett samlag pågå?

Porrbranschen är en stor anledning till att många har en skev bild kring hur sex ska vara, den skapar orealistiska förväntningar. En vanlig fråga som många ställer sig är hur länge ett samlat ”borde” hålla på.

– Vissa män tror att de kämpar med för tidig utlösning eftersom samlag till exempel varar en kvarts timme, men det är helt fel. Ett genomsnittligt samlag varar mellan tre och fyra minuter. Det finns bra samlag som inte håller så länge, och dåliga samlag som varar länge, säger Thomas Winther, som är familjeterapeut och sexolog på Curasenteret, till KK.

Han säger att själva samlaget sällan varar mer än sex minuter.

Alla samlag och personer är olika och gillar olika saker, och vad som definierar ett bra samlag handlar alltså inte om hur länge det pågår. Det kan även variera för alla från gång till gång.

2. Hur ofta är det normalt att ha sex?

Vissa par har sex flera gånger om dagen, medan andra har sex en gång i månaden. Det finns stora individuella skillnader, vad är det vanligaste?

– Ett genomsnittligt par har sex 1-2 gånger i veckan, några mindre ofta och andra oftare. Jag rekommenderar att du har sex så ofta du vill och kan. Om du har en bra partner så är det bara positivt, du känner dig mer ansluten till din parter och känner att det är ni två. Samtidigt ger det en ökad känsla av livskvalitet och ökat humör, säger Winther.

Han säger även att det inte finns någon övre och nedre gräns för vad som är normalt.

– Vissa par kommer till mig och säger att det har gått mycket länge, och det kan vara en kris i förhållandet eftersom sex inte fungerar. Det är en viktig del av förhållandet för mycket många. Ju mer sex du har med din partner, desto mer sannolikt är det att du har den partner resten av livet. Det behöver inte vara penetration, det kan var närhet och intimitet, förklarar han.

Det viktigaste är att du har empati för din partner och accepterar att ni kan ha olika behov.

3. Hur ofta borde man byta ställning?

Par som har varit tillsammans länge har ofta en favoritposition som de båda gillar och som de ofta använder. Det behöver inte vara negativt, men det är viktigt att tänka nytt då och då.

– Det finns inga regler för hur ofta du ska byta position, men alla har sina preferenser. Det är en bra idé att spira upp lite, testa andra positioner och se vad du gillar. Det är inte nödvändigt att testa Kamasutra, men du kanske vill variera lite, säger Winther.

Om någon alltid har sex i samma position varje gång kan det snabbt bli tråkigt.

– Många slår sig ner med en position de gillar, men det finns ofta positioner som kunde ha gjort något helt annat. Då missar du något, förklarar han.

De flesta par har faktiskt bara tre eller fyra olika positioner som de varierar mellan.

4. Hur länge borde man dejta innan man har sex?

När du träffar en person du gillar som gillar dig tillbaka är det normalt att undra när det är bäst att ha sex för första gången. Är det smart att vänta till tredje dejten, eller är det okej att ha sex den första natten?

– Det varierar. För vissa är det kärlek vid första ögonkastet och det känns rätt att ha sex vid första mötet. För andra kan det vara bra att veta vad du känner först och känner dig säkrare, säger Winther.

Traditionellt har det varit mer normalt för män att ha många sexpartner, medan det för kvinnor varit lite skamligt. Det är på väg att vända. Så länge sex är friskt, säkert och samtyckligt behöver det ena inte vara bättre än det andra.

– Om du har sex på första dejten, finns det alltid en risk att personen bara vill ha sex och ingenting mer. Men du vet aldrig. Om du vill ha sex på en första dejt, gör det. Om du å andra sidan är en person som lägger mycket känslor vid sex kanske du vill vänta lite, säger han.

5. Borde man använda sexleksaker med sin partner? Och hur gör man det?

Många ser sexleksaker som något som används i solosex och onani, men detta behöver inte vara fallet. Så varför inte testa en sexleksak tillsammans med din partner och se hur det känns?

– Du kan definitivt använda sexleksaker med din partner. Det kan vara mycket bra, eftersom du varierar ditt sexliv och blir säker i din egen kropp. För vissa är det så att de alltid har sex under täcket med ljuset av, men om du vågar utforska och vara på utbudssidan med din egen sexualitet känner du dig mer bekväm, säger Winther.

Han förklarar att man till exempel kan använda sexleksaken på sig själv medan partnern tittar på eller använda leksaken på varandra. Det kan göra sex mer avslappnat och mindre formellt.

6. Är det normalt att drömma om att ha sex med en person av samma kön?

Många undrar om de är homosexuella eller lesbiska om de drömmer om personer av samma kön och undrar om det är okej att experimentera lite. Det är helt normalt.

– Ja, det är ganska vanligt att drömma om sex med samma kön. Vid vissa åldrar tror jag att de flesta har några fantasier, särskilt tidigt i puberteten. Många drömmer, fantiserar och experimenterar, och det är helt normalt, säger Winther.

Han säger att för pojkar är det ännu mer tabu, och att många tycker att de måste bestämma om de är homosexuella eller inte. Men samhället förändras lyckligtvis, och det blir lättare och lättare för pojkar att vara nyfiken på samma kön.

7. Måste båda komma för att sexet ska vara bra?

Det är ofta lättare för män än för kvinnor att få orgasm, och många tycker att sex är framgångsrikt även om båda inte kommer.

– Vissa tycker att det är helt okej att inte få en orgasm varje gång, och det gäller både män och kvinnor. För andra är det själva målet med sex, så det finns mycket stora individuella skillnader, förklarar Winther.

Det är trevligt att vara intim och nära en person du älskar, och många tycker att situationen är trevlig oavsett om du uppnår orgasm.

– Om en av er inte kommer kan det bero på fel position eller att du inte experimenterar tillräckligt bra. För vissa kvinnor är klitorisstimulering det viktigaste för att uppnå orgasm, och då kan det vara klokt att prova nya positioner, uppmuntrar han.

8. Hur vet jag om jag har fått en könssjukdom?

– Gå till doktorn. Fruktansvärt många sexuellt överförda sjukdomar märks inte alls, och du kan smitta andra utan att veta att du har det, säger Winther.

Vissa könssjukdomar orsakar symtom som obehag, brännande och klåda, medan andra inte ger några symtom.

– Till exempel märker du inte att du har HIV förrän en lång tid har gått, och detsamma gäller för herpes och klamydia. Man kan ha infektionen utan att få ett utbrott och kan smitta andra ytterligare. Om du har ett aktivt sexliv och har sex med nya partners rekommenderar jag att du tar en check hos läkaren då och då, säger han.

Vissa könssjukdomar orsakar dock symtom, och du bör vara medveten om dessa tecken:

Förändring av utlösning; mängd, konsistens, färg eller lukt.

Klåda och sveda i buken.

Vårtor, utslag eller öm hud i buken.

Bränna under beröring.

Smärta i nedre del av buken.

Feber och slöhet.

Svullna lymfkörtlar i ljumsken.

Blödning mellan menstruationsperioder.

Smärta eller obehag under samlag.

9. Är det sant att man kan få könssjukdomar från toalettsitsen?

Många av oss har hört rykten om att man kan få STD från toalettstolar eller från att dela handduk och torka sig på intima delar av kroppen.

De flesta patogena organismer överlever bara en kort tid på toalettstolens yta, och för att en infektion ska utvecklas måste bakterierna överföras från toalettstolen till urinröret eller könsorganen, eller genom en såryta på skinkorna eller låren.

– Det är möjligt, men sannolikheten är väldigt liten. Du måste vara på toalettstolen med könsorganet eller ha ett öppet sår, så det är inte något du borde oroa dig för, säger Winther.

Han säger att det ofta används som en dålig ursäkt, och om din partner har fått en sjukdom är det mer troligt att han eller hon har varit otrogen.

10. Är det normalt att aldrig få orgasm?

Faktum är att så många som 10-20 procent av alla kvinnor aldrig har fått en orgasm. Svårigheter att få en orgasm är relaterade till kvinnors bristande kunskap om sin egen anatomi. Om de inte hittar klitoris är det mycket svårt att få en orgasm.

Winther förklarar att själva utlösningen och känslan ligger mellan benen, men att det inte är här orgasmen börjar. Skälen kan vara många, till exempel att du inte kan slappna av eller att du har haft dåliga upplevelser tidigare.

– Många kvinnor och män är bekymrade över kroppspress, tycker att allt ska se ut på TV och i media och tänka på hur kroppen ser ut under sex. “Får jag en valk när jag ligger så, hur ser mina bröst ut nu?” Då kan du inte vara närvarande och njuta av sexet. Sådana saker kan blockera och göra det svårt att uppnå orgasm, säger Winther.

Slutsatsen är att de flesta saker är normala, sex är hälsosamt och bra så länge det är säkert och samtyckligt, och du bör koppla av och njuta av din sexualitet.

Källa: KK 

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår