Nöje

12 vanliga fläckar – så räddar du dina kläder

Det är så lätt hänt, och samtidigt både irriterade och svårt att få bort vissa fläckar. Vi har väl alla den där toppen vi älskade som nu ligger i garderoben med en eller flera fläckar? Men det kan faktiskt vara enklare än man tror att få bort envetna fläckar. Nedan listar vi tolv vanliga fläckar och hur du lättast får bort dem!

Foto: Pexels

Vin, kaffe eller apelsinjuice? Du behöver inte ha småbarn för att råka ut för ilskna fläckar då och då! Det räcker med en häftig handrörelse när du återberättar något under en after work, en trött arm som slår till kaffekoppen av misstag på morgonen eller att du snubblar till med juiceglaset på väg till ditt bord på kaféet. Det har hänt alla. Lägg våra tips i bakhuvudet och plocka fram när fläcken är ett faktum!

(OBS! Den här guiden är baserad på kläder gjorda av bomull och bomullsblandningar.)

Läs även:

Svettlukt på kläderna? – Överraskande skafferivaran gör susen.

5 oväntade sätt att få bort fläckar med potatis.

Källa: Buzzfeed

Apelsinjuice

Apelsinjuice

Täck fläcken med diskmedel och sedan vitvinsvinäger. Gnugga och skölj sedan plagget i kallt vatten.

Foto: Pexels

Nästa bild
Choklad

Choklad

Täck fläcken med mjölk och låt sitta i fem minuter. Lägg sedan plagget i kallt vatten och gnugga bort fläcken med fingrarna. Vrid ur och häll 1 matsked tvättmedel på fläcken. Gnugga med fingrarna och skölj sedan i kallt vatten.

Foto: Pexels

Nästa bild
Kaffe

Kaffe

Häll kallt vatten på baksidan av fläcken så att vattnet rinner igenom fläcken. Blanda tvättmedel och vatten och lägg på fläcken, låt sitta i 3-5 minuter. Lägg sedan plagget i en skål med kallt vatten och gnugga med fingrarna. Låt ligga i kallt vatten i ca 30 minuter.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Rödvin

Rödvin

Lägg hushållspapper på ett bord och lägg sedan plagget med fläcken på. Täck fläcken med bakpulver. Håll plagget ovanför diskhon och skölj med club soda. Gnugga med fingrarna och skölj med kallt vatten.

Foto: Pexels

Nästa bild
Tuggummi

Tuggummi

Lägg plagget i en plastpåse med tuggummit utåt i frysen. Låt ligga några timmar och skrapa sedan bort det med hjälp av en kniv.

Foto: Pexels

Nästa bild
Sojasås

Sojasås

Försök suga upp så mycket av fläcken som möjligt med hushållspapper, täck sedan fläcken med vitvinsvinäger med hjälp av en tops. Häll en matsked tvättmedel på fläcken och gnugga med kallt vatten. Skölj i kallt vatten.

Foto: Pexels

Nästa bild
Fett

Fett

Täck fläcken med majsstärkelse eller bakpulver och låt sitta i 30 minuter. Använd tandborste för att borsta bort överflödet. Spraya fläckborttagningsmedel och tvätta sedan plagget i maskin.

Foto: Pexels

Nästa bild
Ketchup

Ketchup

Skrapa bort det du kan med en kniv och täck sedan fläcken med ett tunt lager diskmedel. Häll lika mycket vinäger på och lägg sedan plagget i kallt vatten. Gnugga på fläcken med dina fingrar.

Foto: Pexels

Nästa bild
Jordnötssmör

Jordnötssmör

Skrapa bort det du kan och täck sedan fläcken med ett tunt lager diskmedel. Häll vitvinsvinäger på fläcken, lägg sedan i kallt vatten och gnugga med dina fingrar.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Sylt

Sylt

Skrapa bort så mycket du kan och lägg sedan plagget över en bunke eller hink så att det sträcks ut. Häll kokande vatten över fläcken och tvätta i maskin efteråt.

Foto: Pexels

Nästa bild
Blåbärsfläckar

Blåbärsfläckar

Testa att lägga citronsaft på fläckarna innan du tvättar om du lyckats få blåbär på kläderna!

Foto: Pexels

Nästa bild
Blodfläckar

Blodfläckar

Som ni säkert vet så är blodfläckar svåra att få bort!

Prova att spotta på fläcken innan du tvättar med kallt vatten! Salivet löser nämligen upp enzymerna i blodet.

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!