Nöje

5 oväntade sätt att få bort fläckar med potatis

Potatis är inte bara gott på middagstallriken, den näringsrika knölen är också en användbar fiende mot ovälkomna fläckar. Här är fem områden där potatis, i rå- och i mjölform, hjälper dig att rengöra och få bort fläckar.

Foto: Unsplash

1. Glasvasen
En matt glasvas blir som ny igen med råriven potatis. Blanda vinäger eller ättiksyra 24% med råriven potatis eller potatisskal i vasen och låt stå över natten. Skaka om ordentligt och skölj rent. Voilà!

2. Gjutjärnspannan
Gjutjärnspannan används flitigt i många kök, men kan vara lite trixig att få ordentligt ren. Det är här potatisen kommer in i bilden! Allt du behöver är grovt salt, olja och en potatis. Sätt ugnen på 200 grader. Strö en generös mängd salt i pannan. Dela den råa potatisen mitt itu. Ta ena halvan, platta sidan neråt och skrubba runt med cirkulära rörelser bland saltet i pannan. Var inte rädd för att ta i! När pannan är ren, skölj med vatten och torka torrt med hushållspapper. Avsluta med att hälla i en liten skvätt olja i pannan och gnugga in med en bit papper så att hela ytan är täckt med ett tunt lager. Sätt in pannan i den varma ugnen i en timme. Ta ut ur ugnen, torka bort eventuella oljerester och din kökskompanjon är redo att användas igen!

potatis fa bort flackar
3. Fett på kläderna
En fettfläck på tröjan som ännu inte torkat går att trolla bort med potatismjöl. Bred ut ett lager mjöl över fläcken, låt det verka en stund innan du borstar bort det. Potatismjölet hjälper till att dra ut oljan ur tyget, sedan attackerar du fläcken med varmt vatten och handdiskmedel.

4. Tapetfläckar
Fettfläck på tapeten bakom sängen eller rödvinsstänk på den målade väggen. Potatismjöl! Blanda mjölet med lite vatten till en gröt som du baddar på väggen och låter torka helt innan du försiktigt borstar bort det med en mjuk trasa eller borste.

5. Enklare grillning
Laxfiléer som fastnar på grillgallret, nej tack! Men med hjälp av potatis är problemet ett minne blott. Dela en rå potatis i två delar, stick i en gaffel och gnugga ena halvan fram och tillbaka över gallret när grillen blivit varm. Stärkelsen från potatisen gör att grillen får en klibbfri yta. Kolla in klippet här nedanför.

Läs även:

12 vanliga fläckar – så räddar du dina kläder.

Svettlukt på kläderna? Överraskande skafferivaran gör susen!

Källa: PureWow.com

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!