Nöje

5 effektiva tips som får dig att bli en morgonmänniska

Är du en av dem som känner att morgonen inte är din grej? Du vill ligga kvar i sängen en stund till och du blir inte en människa innan klockan tio. Det kan vara tröttsamt att aldrig orka stiga upp innan klockan nio på morgnarna. Här är fem tips som kommer få dig att tycka morgonen är lite härligare.

Foto: @jodielapetitefrenchie

 

1. Släpp in ljuset
Ett mörkt rum hjälper oss att somna men det kan också hindra dig från att vakna. För ljuset trycker bort produktionen av det sömnframkallande hormonet melatonin. Så, ljus får oss alltså att bli piggare och känna oss mindre trötta. Vill du vakna tidigt och känna dig pigg kan du investera i en väckarklocka som har en ljustimer eller sätta en timer på dina lampor.

2. Ta dig ut i friska luften så snabbt som möjligt
För att bli en morgonmänniska måste du inte bara ställa om din väckarklocka utan även din “inre väckarklocka”. Som sagt så är ljuset det viktigaste för att du ska kunna vakna till liv på morgnarna. Därför kan det vara en bra idé att ta dig ut i friska luften direkt när du vaknar. Att ta en promenad eller en lugn joggingrunda kan få dig att komma igång. Idrottspsykologen Costas Karageorghis vid Brunel University London rekommenderar dock inte att man ska hårdträna på morgonen om du vill få en god start på dagen.

3. Ta en kall dusch
Forskning har visat att kallt vatten kan aktivera nervsystemet och öka ditt adrenalin. Så vill du få en rejäl kick på morgonen bör du antingen duscha kallt eller dricka ett kallt glas vatten.

4. Använd inte mobilen som väckarklocka
Många använder sin mobil som väckarklocka och har den liggandes på nattduksbordet. Även om du har telefonen på ljudlös kan den störa din sömn. Du kanske vaknar när den vibrerar, när du ändå är vaken svarar du på ett sms eller kollar snabbt Instagram. Du blir tröttare på morgnarna och det blir svårt att gå upp ur sängen. Ett annat problem med att använda mobilen som väckarklocka är att de är väldigt enkla att stänga av och trycka på snooze. Sömndoktorer har kommit fram till att varje gång du trycker på snooze och somnar om så hinner du börja på en ny sömncykel innan alarmet ringer igen. Du tror att du blir piggare men du blir egentligen tröttare. Det bästa är att du laddar mobilen i ett annat rum och att du skaffar dig en ordentlig väckarklocka som inte kan snooza.

5. Gör något som inspirerar dig på morgonen
Gör dina morgnar till en bra och rolig stund på dagen. Sätt av tid till någonting som du verkligen gillar. Spar det senaste avsnittet av din favoritserie till morgonen. Vet du om att du bara får titta på serien på morgonen kommer du också längta efter att gå upp. Gillar du inte serier kan du applicera det på någonting annat du gillar, kanske löpning, lyssna på en podcast eller något liknande.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!