10 saker du aldrig ska värma i micron
Micron kan vara en våra stora vardagshjältar! Maten från igår bli varm på ett kick och vällingen är klar på nolltid. Det finns dock några saker du bör ha i bakhuvudet när det kommer till att värma saker i micron. Nedan listar vi vilka!
Det finns några saker som du absolut inte ska värma i micron. Vissa saker kan faktiskt till och med vara farliga för dig. Brukar du värma vatten i micron? Då borde du nog sluta med det. Nedan hittar du tio olika saker du inte bör värma i micron. Plastbehållare Det kan vara farligare än man tror att värma plastbehållare i micron. Många plaster innehåller BPA och när plasten värms upp kan cancerframkallande substanser riskera att läcka ut i maten. Bröstmjölk Bröstmjölk som värms upp i micron kan förlora viktiga enzymer och dessutom ökar tillväxten av kolibakterier kraftigt. Upphettningen kan också bli ojämn och därför riskera att bränna barnets mun. Matlådor av frigolit Frigolit ska aldrig in i mikron, även om det står att den är “mikrovågsugn-säker.” Öven här kan farliga kemikalier sprida sig till maten. Ägg Det spelar ingen roll vad internet försöker inbilla dig, det går inte att koka ägg i micron. Eftersom värmen snabbt stiger i micron bildas ånga inne i ägget, men ångan har ingenstans att ta vägen. Den heta luften pressas mot skalet tills det exploderar. Istället för att få ett perfekt kokt ägg så får du städa micron på äggrester. Chili Själva chilin klarar sig bra i micron men du kommer inte må så bra när du öppnar mikrovågsugnen. All hetta från chilin har satt sig i ångorna, så det kommer brinna till rejält i dina ögon och ditt ansikte. Take-away lådor Dessa lådor innehåller ofta metall och kan i värsta fall riskera att börja brinna. Lägg istället över maten på en tallrik, öven om det står att förpackningen tål micro. Aluminiumfolie Det här vet säkert många redan men det tåls att upprepas. Metall och micro går inte ihop. Minsta lilla metallbit kan starta en brand så håll all metall och guldkantade muggar ifrån micron. Färska frukter och bär Innan du ger dig på att göra en varm fruktsallad i micron bör du veta att vindruvor exploderar, russin förkolnar och äpplen imploderar. Vatten Vatten blir varmt i micron, väldigt varmt, för varmt. Ett glas vatten som värmts i micron kan orsaka farliga brännskador. Anledningen är det inte skapas några bubblor i vattnet, som det gör när man värmer vatten på spisen. Bubblorna hjälper till att kyla ner vattnet så det blir drickbart. I micron blir vattnet skållhet och kan bränna dig rejält. Kött Att tina kött i micron är svårt, oftast blir det överkokt i kanterna och genomfruset i mitten. Denna ojämna uppvärmning är rena rama drömvärlden för bakterier. Strunta i micron och tina köttet i varmt vatten eller ta upp det kvällen innan och lägg det i kylen över natten. Källa: Delish