Nöje

8 sjuka saker du förmodligen inte visste om dina mardrömmar

Vi har alla vaknat upp kallsvettiga ur en mardröm och känt lättnad över att det “bara var en dröm”. Mardrömmar kan kännas otroligt obehagliga och ibland kan de hålla sig kvar under dagen. Här har vi samlat 8 saker som du förmodligen inte visste om mardrömmar.

Foto: Pexels

1. Du har sett eller träffat alla du drömmer om

Eftersom vi drömmer om saker vi minns, är personerna som är med i våra mardrömmar någon vi tidigare sett eller träffat. Det kan vara någon du känner, någon du passerat på gatan eller sett på tv men personerna i våra drömmar är aldrig fullständiga främlingar – dessa personer finns lagrade i vårt minne. Visst känns det sjukt? Vi vet inte exakt hur de smarta forskarna mätt detta men vi är helt klart imponerade och chockade!

2. Undvik mat och alkohol före läggdags

Dålig sömn triggar mardrömmar. Så när vi äter mat strax före läggdags, sätter det fart på förbränningen och stör nattsömnen. Även för mycket alkohol och stress är relaterat till att vi drömmer om obehagliga situationer.

3. Under REM-sömnen rör sig ögonen men kroppen är paralyserad 

Du kanske är en av de som har upplevt att du försöker springa i från någon i en dröm, men hur mycket du än försöker så går det inte… Du känner dig frustrerad och panikslagen och när du äntligen börjar springa gör du det i slowmotion. Detta beror på att när du drömmer så befinner du dig i REM-sömnen (en nattsömn består av olika faser) och när du är i den fasen är kroppen totalt avslappnad, snudd på förlamad, vilket gör att man inte kan springa, hoppa eller sparka.

4. Även blinda upplever mardrömmar

Även blinda får mardrömmar men här spelar de obehagliga scenerna på andra sinnen än det visuella. För att uppleva en mardröm räcker det att kunna känna dofter eller höra hur någon pratar.

5. Drömmen kan dröja sig kvar

Vi drömmer varje natt, men vi minns inte alla drömmar. Vissa mardrömmar vet du inte ens om att du haft. Men en mardröm kan dröja sig kvar längre om vi vaknar mitt ur den. Då kan känslan av drömmen finnas med under dagen vilket kan skapa rädsla, oro och nedstämdhet.

6. Mardrömmar är bra för dig – på ett fysiskt sätt

Även om mardrömmar kan kännas fruktansvärda kan du lugna dig med att dessa drömmar egentligen är bra för dig. Under mardrömmen styr hjärnan ut blodcirkulation i ben och armar, vilket stärker kroppens återhämtning.

7. Din mardröm medför rädsla – bara för dig

Om någon annan skulle ha samma mardröm som du haft skulle de inte uppleva den som läskig. Drömmarna använder dina minnen och känslor och skapar därmed obehag just för dig.

8. Feber och vätskebrist kan vara en orsak

Vi är många som är bekanta med “feberdrömmar” och faktum är att feber och vätskebrist är en orsak till skräckinjagande drömmar.

Om du ofta får mardrömmar och känner att det påverkar dig och ditt liv på ett negativt sätt finns det hjälp att få. Det finns inget specifikt läkemedel, istället försöker man identifiera orsaken bakom mardrömmarna. Det kan röra sig om stress, oro, en specifik händelse som påverkat ens liv eller biverkningar av ett nytt läkemedel. Tillsammans med en psykolog och KBT kan man lära sig hantera mardrömmarna med hjälp av olika strategier.

Behöver du sex effektiva tips på hur du blir kvitt mardrömmarna, kan du läsa om det här.

Källa: Illustrerad vetenskap

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!