9 tips för att handla mer hälsosamt (och spara pengar!) i mataffären
Vi har väl alla en ambition om att äta sådant som får oss att må bra, men ändå står vi där med ett skafferi fullt av halvfabrikat och ingen aning om vad vi ska laga. Men det finns några tips som gör det både lättare och roligare att handla och laga hälsosam mat!
The Everygirls redaktör Josie Santi listar några riktigt grymma tips för att hålla fokus, och samtidigt känna dig inspirerad, under din veckohandling. Du hittar tipsen nedan!
1. Handla i säsong
Ja, visst kan vi ha cravings efter jordgubbar under vintern, men det bästa för både smaken och miljön är att välja sådant som är i säsong. Dessutom är det betydligt mer prisvärt!
2. Se det som ett tillfälle att lära dig
Istället för att stressa in, runt och ut ur butiken kan du lägga lite extra tid på att läsa ingredienslistor och jämföra priser. Det kommer inte bara spara dig tid och pengar i det långa loppet utan också ge dig hälsofördelar. Om produkten du funderar på att köpa till exempel har en lång ingredienslista med fler än ett par ingredienser som du inte känner igen, så kan det vara värt att överväga att välja en annan produkt.
3. Ta med egna, återanvändbara, påsar
Även om du bryr dig mycket om miljön så kan det vara svårt att komma ihåg att ta med egna påsar till affärer. När butikerna nu tar extra betalt för plastpåsar, och vissa butiker helt har valt bort de tunna genomskinliga påsarna, blir vi äntligen mer motiverade till att komma ihåg att ta med egna. Om du fortsätter att köpa plastpåsar när du handlar kommer det sakta men säkert byggas upp till en större summa. Bättre sent än aldrig, med andra ord!
4. Strunta inte i frysdisken
Även om vi helst undviker stora delar av frysdisken (ja, vem älskar inte en fryspizza, men det är ju tyvärr varken särskilt bra för hälsan eller plånboken) så bör du inte missa att svänga förbi frysdisken med grönsaker, frukt och bär. Det är perfekt att ha på lager i frysen när dina färska varianter börjar ta slut i slutet av veckan, och gör det också enkelt att addera något grönt i din kost. Själva väljer vi gärna frysta bär till frukostsmoothien eller på gröten, har grönkål på lager – och hackar dessutom upp och fryser färska grönsaker som håller på att bli dåliga, så kan du njuta av dem ännu längre!
5. Ha som vana att alltid testa en ny ingrediens
Det här kommer både att förändra din kost och ditt sätt att laga mat! Se till att alltid köpa en råvara som du inte provat eller lagat med tidigare, till exempel en grönska eller en frukt. Du kommer upptäcka att det finns så mycket annat än den där spenaten, blåbären och avokadon som du alltid har siktet inställt på. Det här nya inslaget i din matlagning kommer tvinga dig att lämna din komfortzon när det kommer till rätter och recept, och med största sannolikhet kommer du att upptäcka nya rätter som du aldrig hade testat att göra annars!
6. Underskatta inte medlemserbjudanden
De flesta matbutiker har någon sorts lojalitetsprogram som ger bonus och rabatter, något som kan hjälpa dig att spara stora summor i slutändan. Se bara till att du inte köper sådant du inte hade tänkt köpa, och inte kommer att använda i din matlagning, bara för att det är extrapris (vi har väl alla gått i den fällan?).
7. Ge maten från andra delar av världen en chans
En av de stora grejerna med att resa är ju att prova nya maträtter och äta den lokala maten, men varför hålla dig till samma gamla vanliga rätter som du alltid lagar hemma när du har tillgång till ingredienser från världens alla hörn? Oavsett om det är sjögräsark, gurkmeja, tahini eller kummin så kan du experimentera med ingredienser från olika världsdelar för att upptäcka nya favoritsmaker. Glöm inte heller bort butikerna som är dedikerade till mat från ett land eller en världsdel – där kan du hitta mycket spännande och personalen är oftast väldigt kunniga!
8. Fota av vad du har i kylskåpet, frysen och skafferiet innan du går till butiken
Även om du kommer dit med en inköpslista i högsta hugg så kommer du ändå komma på dig själv att stå mitt i affären, klia dig i huvudet och försöka komma ihåg om du har potatismjöl eller krutonger till det där receptet du vill göra hemma. Det är ju lätt att komma ihåg ingredienserna som vi köper regelbundet, men svårare att hålla koll på de där sakerna som håller länge och som vi köper mer sällan. För att slippa ha dubbla förpackningar hemma gör detta trick att du lätt kan dubbelkolla vad du faktiskt redan har.
9. Handla inte mat på tom mage
Hur många gånger har vi inte hört det här tipset? Det finns ju en anledning – det är ett väldigt bra tips. Tänk inte bara på vad du köper utan när du handlar – om du är hungrig redan när du går in i butiken kommer du falla för frestelser som både gör att du väljer mindre hälsosamma alternativ och dessutom spenderar mer pengar. Det bästa är att handla efter att du har ätit ett riktigt mål mat och därför tänker klart kring vad du faktiskt vill ge din kropp för mat under resten av veckan.
Källa: The Everygirl