instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Aladdinasken: historien bakom julens mest älskade chokladask

Av: Metro Mode

Aladdinasken lanserades 1939 – alltså för över 60 år sedan – och det går knappast att överdriva dess popularitet hos svenska folket. Men 2014 tog Marabou ett beslut som skakade choklad-Sverige.

Foto: Mondelez

Att svenskarna älskar Aladdinasken är allmänt känt. Här tar vi en titt på historien bakom denna folkliga chokladask – och beslutet som skakade Sverige 2014.

Viktigare än både tomten och Jesus

Sedan Aladdinasken lanserades år 1939 har den blivit en del av svensk jul. Varje år säljs det omkring 4 miljoner Aladdinaskar och dess popularitet visar inga tecken på att avta.

2009 gjorde analysföretaget United Minds, på uppdrag av Marabou, en undersökning där så mycket som en tredjedel av deltagarna rankade Aladdinasken som det viktigaste på julen. I ett pressmeddelande stod det så här: “Var tredje svensk föredrar Aladdin framför Tomten (22 procent) och Jesu födelse (9 procent).”

Med detta till bakgrund är det kanske inte så konstigt att trillingnötens försvinnande 2014 rörde upp starka känslor hos svenskarna. I Dagens Media från samma år gavs det en möjlig förklaring till beslutet:

“Dagens Medias källa med insyn i chokladfabriken i Upplands Väsby uppger att trillingnöten var mycket dyr att tillverka. Det var den enda godbit i Aladdin-asken som lades ned för hand. Den hade också ett helt eget produktionsband. ‘Det var av rent ekonomiska skäl som trillingnöten togs bort’, säger Dagens Medias källa.”

Marabou själva förnekade att det var ekonomiska skäl som låg bakom beslutet.

Ny pralin i år

Skandalen kring trillingnöten var dock inte tillräcklig för att svenskarna skulle sluta köpa Aladdinasken till jul. Som Metro Mode skrev om i oktober har Marabou även i år bjudit på en överraskning: denna jul uppdateras Aladdinasken med en ny pralin med smaken saltkaramell.

Den nya pralinens tillkomst sker på bekostnad av mjuk toffee – men till skillnad från trillingnöt-krisen 2014 verkar detta beslut ha tagits emot med ro av svenskarna.

Källor: Svenska Högtider, 10 fakta

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår