Nöje

Älskar du också dokumentärer om hälsa och mat? Här är de 10 bästa just nu!

Vi är många som egentligen har väldigt dålig koll på var det är för tillsatser vi får i oss genom maten, och hur den gigantiska matindustrin faktiskt fungerar. Trots att det dagligen påverkar oss själva och vår planet. Känner du igen dig? Passa på att kolla in vår lista med trailers för de 10 bästa dokumentärerna om mat och hälsa just nu. 

Foto: Unsplash/Jakub Kapusnak & Carly Jayne

Vad är det för tillsatser den mat vi stoppar i oss verkligen innehåller? Hur fungerar egentligen köttindustrin? Hur nyttiga är egentligen diet-alternativen? Här kan du få svar på alla dina funderingar. Så kryp upp i soffan och välj en av de grymma dokumentärerna i listan.

GMO OMG

I filmen undersöker Jeremy Seifert vad en genetiskt modifierad organisme (GMO) är för något och ta reda på hur det faktiskt påverkar oss då vi tycks vara med i det största experimentet som gjorts på oss människor.

What the health 

Här upptäcks vad som påstås vara den största hemligheten inom hälsa någonsin och filmen undersöker maskopin mellan de alla de stora aktörerna, så som läkemedelsföretagen och hälsoorganisationer.

Finns på Netflix.

That Sugar Film

Gillade du dokumentären Super size me? Då måste du kolla in denna. En film som är både lättsam och tung där Damon Gameau testar hur hans annars hälsosamma kropp påverkas av socker.

Finns på SVT Play.

More Than Honey

En dokumentär om bin som alla verkligen borde se! För precis som titeln antyder så bidrar bina med mer än bara honung, de behövs för att vi och vår jord ska överleva.

Soul Food Junkies

I denna dokumentär har Byron Hurt insett hur hans “soul-food” bestående av salt och fett inte längre är ett alternativ. Han undersöker hur han kan bidra till att samhället får bättre matvanor och till sin hjälp har han ett gäng unga kockar.

The Truth About Alcohol

I denna dokumentär vill en akutläkare ta reda på sanningen till alkohol. Vi får höra att det har vissa fördelar, men är också medvetna om alla dess nackdelar. Här får följa med tillbaka i alkoholens historia då akutläkaren får svar på sina frågor.

Finns på Netflix.

Food Choices

Michal Siewierski försöker i denna starka  film ta reda på hur våra matvanor påverkar vår hälsa och vår planet, men även de andra arter vi delar den med.

Finns på Netflix.

Dive!

I denna film får vi upp ögonen för hur mycket ätbar mat som faktiskt bara kastas bort då vi får följa Jeremy Seifert och några av hans vänner då de dumpstrar, det vill säga letar mat i butikers sopor. Det är helt galet! Den som gör detta här i Sverige måste bara komma ihåg att detta endast är okej så länge containern eller soptunnan är olåst.

Rotten

Filmen går in för att granska matindustrin på djupet och avslöjar hur mycket som egentligen kastas bort och får dig att tänka en extra gång kring din köttkonsumtion.

Finns på Netflix.

Hungry for Change

En dokumentär som drar fram diet-produkterna i ljuset. Se hur de stora jättarna får dig att fortsätta använda deras alternativ och vad de egentligen gör med kroppen.

Vegucated

I denna film får vi följa tre personer från New York när de ska gå över till en vagansk diet under sex veckor. Här får du se dem upptäcka nackdelarna med att äta kött och de börjar inse ett och annat kring köttindustrin.

Självklart är det upp till alla att känna efter vad som fungerar bäst och vissa saker bör nog tas med en nypa salt. Men vi hoppas att du hittade något som intresserade dig och att det kan ge dig den inspiration du känner att du behöver.

 

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!