Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Amerikanerna hyllar vårt svenska fredagsmys – med all rätt!

Det kan ju inte finnas en enda svensk som inte gillar fredagsmys! Att få köpa hem en massa god mat och snacks för att äta en extra god middag tillsammans. Sen får vi krypa upp i soffan för att sätta igång favoritprogrammet, favoritserien eller en ny spännande film. Att bara få vara och umgås. Nu har amerikanerna snappat upp vår fantastiska tradition och de verkar helt klart manade att kopiera den rakt av.

Foto: Roberto Nickson/Unsplash

Amerikanerna har minst sagt inspireras av oss i Sverige på sista tiden, bland annat genom några av våra vanor och ordet lagom. Nu har verkar de helt frälsta på idén med fredagsmys. Sajten Business Insider skriver om våra mörka vintermånader och hur vi tacklar dem genom mys. De beskriver också hur vi gärna äter tacos, såklart.

“Svenskarna har däremot lärt sig att göra det bästa av – och till och med frossa i – sin miljö.  Ett nationellt tidsfördriv som kallas mys, vilket grovt kan översättas till mysighet, involverar avkoppling, att göra sig bekväm och äta god mat.”, skriver Business Insider.

De refererar också till boken The Swedish Kitchen som beskriver hur vårt fredagsmys kan variera beroende på vem det är som har det, om det är exempelvis ett par eller en barnfamilj. Oavsett så är det vanligt att vi äter plockmat för att slippa disk och städning. På vardagarna är det inte lika viktigt för oss att att familjen samlas, men på fredagar är det en stor prioritering att det sker, gärna framför TV:n.

Fredagsmyset, som Business Insider sammanfattar som att umgås med vänner och familj och ta det lugnt, är något de starkt rekommenderar alla att börja göra. Helt rätt tycker vi – heja fredagsmyset!

Källa: SvD

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!