Är du glömsk? Då kan du vara smartare (enligt studie!)
Att glömma saker och ting känns aldrig riktigt uppmuntrande. Men då kanske en studie, publicerad i tidskriften Neuron, vara till en tröst. Den visar nämligen att glömska människor kan vara smartare.
Visst kan det vara extremt jobbigt när en vän berättar om något som hänt för flera år sedan, i detalj, och du själv inte har något minne av händelsen? Eller när någon frågar vad du gjort förra helgen och det faktiskt står still i huvudet? Forskarna Paul Frankland och Blake Richards från University of Toronto menar dock att glömska kan vara en form av intelligens. Att din hjärna sorterar ut vissa händelser, visar att den istället fokuserar på att komma ihåg viktigare saker. Forskarna som står bakom studien menar att de personer som försöker komma ihåg allt, har svårare att fatta viktiga beslut.
– Det är viktigt att hjärnan glömmer irrelevanta detaljer och istället fokuserar på saker som kommer att hjälpa dig att ta beslut i det riktigt livet, säger Blake Richards till CNN.
Våra hjärnor hjälper oss att glömma specifika detaljer, men låter oss ha kvar helheten av en viss händelse. I studien kom man även fram till att vissa människor byter ut gamla minnen mot nya, vilket forskarna tror är bra för utvecklingen. Genom att glömma ouppdaterade och i vissa fall missvisande minnen och information, hjälper oss nämligen att anpassa oss till nya situationer.
– Om din hjärna ständigt ger dig motsägande minnen, så blir det svårare för dig att fatta bra beslut, säger Richards.
Han rekommenderar även att “rensa ut” minnessystemet vardagligen genom att träna, eftersom träning ökar neuroner i hippocampus (del i hjärnan som bland annat hanterar minnet). Och visserligen kan det leda till att man förlorar vissa minnen – men det är exakt de detaljerna som faktiskt inte har någon betydelse och som hindrar dig från att fatta bra beslut.
– Man vill såklart inte glömma allting, och om du glömmer mer än normalt kan det vara något att kolla upp. Men om du glömmer vissa detaljer, är det förmodligen bara ett tecken på att ditt minnessystem gör exakt det den ska göra, menar Richards.