Ät hos kändiskockarna i sommar – 10 restauranger du måste besöka
Nedan hittar du 10 restauranger som är värda att lägga på minnet!
The Fishery - Stockholm
På prisbelönta kocken Malin Söderströms restaurang, The Fishery är det som namnet antyder, mat ifrån havet som står i centrum.
På menyn hittar du allt från Fisktacos till Fiskgryta med blåmusselbuljong till Korean scampi.
Malin har varit med i Svenska Kocklandslaget, ansvarat för Nobelmiddagen och tagit hem utmärkelsen Årets Krögare.
KÖP
Fotograf: Instagram @thefishery.se
Aira - Stockholm
Tv-kocken, författaren och Årets Kock-vinnaren Tommy Myllymäki står bakom en rad restauranger. Det senaste tillskottet är lyxrestaurangen Aira på Djurgården i Stockholm.
Här serveras en gastonomisk upplevelse med fokus på nordiska smaker. Här kan du både beställa mat från á la carte menyn eller avnjuta en avsmakningsmeny.
KÖP
Fotograf: Instagram @airasthlm
Miss voon - Stockholm, Uppsala
Kockarnas Kamp- deltagaren Jonas Svensson står bakom Stockholmsrestaurangen Miss Voon.
Här kombineras smaker från alla de asiatiska köken med en skandinavisk grund. Fräschör, enkelhet och smakkaraktär är Miss Voons ledord.
Miss Voon hittar du i Stockholm och i Uppsala.
KÖP
Fotograf: Instagram @missvoon
Cafe Monika Ahlberg - Stockholm
Café Monika Ahlberg ligger i Thielska Galleriet ute på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm. Caféet drivs av matkreatören Monika Ahlberg, uppmärksammad för sina många kokböcker.
Här serveras dagens lunch med rätter som bland annat Varmrökt lax med romsås, sallad och basilikapotatis till Lantpaté med cumberlandssås.
Läs mer om Café Monika Ahlberg här.
KÖP
Fotograf: Instagram @thielskagalleriet
Mastio - Limhamn
I skånska Limhamn driver mästerkocks-vinnaren och Tv-kocken Sandra Mastio tillsammans med sin man Stefano, pizzerian Mastio. Här serverar pizzaproffsen krispiga pizzor toppade med bästa råvarorna.
KÖP
Fotograf: Instagram @pizzaavmastio
Namu - Malmö
På Namu i Malmö hämtar man sin inspiration från det koreanska köket och arbetar med närproducerade råvaror. En restaurang där Korea och Sverige möts i en spännande smakupplevelse.
Namu som ligger vid Lilla torg i Malmö drivs av Jennie Walldén som 2015 tog hem titel Årets Mästerkock.
KÖP
Fotograf: Instagram @namurestaurant
Kockeriet - Malmö
Allas vår favoritkock Tareq Taylor driver matstudion och upplevelserestaurangen Kockeriet i Malmö. I matsalen hyllas gastronomin och hantverket. Som gäst har du full insyn i köket för att kunna se hur kockarna arbetar.
KÖP
Fotograf: Instagram @kockeriet
Winterviken - Stockholm
I vackra Vinterviken hittar du Markus Aujulays café och festvåning Winterviken. I Nobels gamla dynamitfabrik från 1891 kan du numera avnjuta allt från färska räkor med citron till sallad och när vädret tillåter sätts även grillen igång för den ultimata sommarkänslan.
KÖP
Fotograf: Instagram @winterviken
Skärets Krog - Smögen
Thomas Sjögren, Årets Kock 2015 och vinnare av Kockarnas Kamp 2018 driver Skärets krog i Smögen.
I början av Smögenbryggan hittar du Skäret. Precis som på 30-talet är det maten och utsikten över Smögens hamninlopp som står i fokus. Här lagas och bakas allt från grunden med lokala råvaror som utgångspunkt. Här hittar du allt från en klassisk räkmacka till blåmusslor från Orust och Pocherade ostron.
KÖP
Fotograf: Instagram @skaretskrog
Prostens Pizza - Falkenberg
Utanför Falkenberg hittar du Marcus Nordgren och Lisa Lemkes gårdsrestaurang, Prostens Pizza. Lisa känner ni igen från tv-program som bland annat Timjan, tupp och tårta och hon har även författat en rad kokböcker.
Menyn består av handplockade godsaker, massa smårätter och rustika pizzor i romersk stil.
I den gamla stenungen eldas det året om och är du sugen på att bli ett rikigt pizzaproffs kan du anmäla dig till deras pizzakurs.
Läs mer om Prostens Pizza här.
KÖP
Fotograf: Instagram @prostenspizza