Baileyspizza
Ingredienser:
Napolitansk deg (köp eller gör egen, se recept nedan)
Kräm på Baileys Strawberries & Cream (se recept nedan)
Rårörda jordgubbar (se recept nedan)
1 pkt Färska jordgubbar
Brynt smör salted caramel (se recept nedan)
Havssalt
Citronmeliss (alt. harsyra eller röd oxalis)
Ätbara blommor (för att dekorera med)
Napolitansk pizzadeg
500g vatten ca 15C
22g salt
5g Jäst
750g Tipo 00 mjöl
Degen förbereder du smidigast samma morgon och låter den jäsa i rumstemperatur tills det är dags att äta. Blanda vatten, salt och jäst. Tillsätt mjölet och knåda degen i 5 min. Jäs i bunke 3h. Dela och forma till 230g-bollar. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i ca. 3h eller tills det är dags att baka ut och toppa pizzan.
“Baileys Strawberries & Cream”-kräm
200gl crème fraîche
200g färskost
2 msk florsocker
10cl Baileys Strawberries & cream Citronzest
Vispa crème fraîchen med elvisp tills den blir tjock. Först blir den lös men fortsätt vispa tills den tjocknar. Vänd sedan ner färskosten till en slät kräm. Smaksätt med florsocker, citronskal och Baileys Strawberries & cream. Se till att den har en tjock, krämig och luftig konsistens. Häll över i en spritspåse, förvara kallt tills servering.
Rårörda Jordgubbar
1 paket jordgubbar
1 msk socker
1st zest från en citron Citronsaft från en halv citron Citronmeliss
Rensa och dela jordgubbarna i fyra delar, placera i en skål. Riv över citronskal, blanda sedan med socker och citronsaft. Låt marinera ca. 30 min innan servering.
Brynt smör salted caramel (valfritt)
75g brynt smör
2dl grädde
1,5dl mörkt muscovadosocker 2tsk flingsalt
Bryn smöret i en kastrull på hög värme tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Smöret är perfekt brynt vid 125°. Häll på grädde och mörk muscovadosocker, låt koka 7–10 minuter till en kolasås. Rör ner salt och låt svalna.
Tillagning
Om du inte har en pizzaugn i trädgården så ställ ugnen på högsta värmen med bakstål/baksten på ett galler. Baka ut pizzan genom att lägga en färdigjäst degboll i en hög med mjöl. Platta ut degen med fingrarna och forma till en rund pizza. Viktigt är att man slår av överflödigt mjöl på undersidan av pizzan, annars blir det bränt i ugnen.
Lägg några delade jordgubbar jämt över degen för att förhindra att den reser sig.
Grädda i ugnen tills degen är klar.
Toppa pizzan
Låt degen svalna något innan du börjar toppa pizzan. Börja med att spritsa ut Baileys Strawberries & Cream-kräm vid jordgubbarna. Toppa sedan med rårörda jordgubbar. Avsluta med att ringla brynt smör salted caramel och lite flingsalt. Dekorera med citronmeliss och ätbara blommor. Slicea upp och låta sällskapet ta en bit medan du gör en till!