Nöje

Därför är kylan bra för dig – här är 5 hälsofördelar

Står du och suckar i hallen när du sätter på dig ytterkläderna? Tycker du att hösten och vintern känns extra jobbig på grund av kylan? Tänk om! Det finns en rad hälsofördelar med svalare temperaturer utomhus.

Foto: Unsplash

Du har förmodligen känt av att du känner dig slöare under sommaren och att värmen inte får dig att tänka klart. Och att kylan gör dig gott kanske du inte tidigare tänkt på. Men istället för att fokusera på att du klär dig efter lager på lager-principen – tänk på hälsofördelarna! Svalare temperaturer gör att du sover bättre och kan boosta din hjärna. Så om det är så att du egentligen föredrar sommaren och värmen, har du några positiva saker att tänka på nu när kylan börjar dra in. Nedan hittar du fem bra saker som kallare väder gör för dig!

1. Din hjärna blir skarpare

När det är supervarmt är det många som känner att de blir slöa och inte kan tänka klart. Och det är helt befogat att man känner så! Det finns studier som visar att människor presterar bättre när det är kallt än när det är varmt.

2. Bra för dig med allergier

Pollen finns knappt under hösten och vintern – och du kan därför känna av mindre allergier under de kyligare säsongerna. Men däremot har “inomhusallergier” (som du får av till exempel mögel och damm) ingenting med säsongen att göra.

3. Kan minska svullnad

Känner du dig mer svullen under sommaren? Som du säkert redan vet brukar kyla vara effektivt när man vill minska svullnad (och i vissa fall smärta efter en olycka eller operation). Därför känner du dig förmodligen inte lika svullen under vintern.

4. Bättre sömn

Har du haft svårt att sova nu under sommaren när det har varit extremt varmt och fuktigt? Då kan du förmodligen sova bättre nu när det råder svalare temperaturer. En god natts sömn har du alltså kylan att tacka för!

5. Kan förbättra din träningsprestation

När det är kallt ute behöver hjärtat pumpa mer syresatt blod för att hålla kroppen varm. Så om du tränar utomhus kan kylan öka din träningsprestation!

Läs också: 8 anledningar till varför hösten är bästa årstiden 

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!