Nöje

De bästa tipsen för dig som firar jul ensam

Är du en av de svenskar som firar jul ensamma i år? Vi har tipsen som gör denna högtid avsevärt bättre.

Foto: Unsplash

Man brukar säga att omkring tre procent av svenskarna vanligtvis firar jul ensamma, en siffra som givetvis har varit högre under pandemin. Anledningarna till att man firar jul ensam kan variera, men oavsett orsaken så kan det kännas tungt att tillbringa denna högtid på egen hand. Läs vidare för att ta del av våra bästa tips för dig som firar jul utan sällskap i år.

Håll inte inne känslorna

Om du tycker att det känns svårt att fira jul på egen hand så är Svenska Kyrkans råd att berätta för folk i din närhet om dina känslor – det är inte säkert att de vet att du känner dig ensam. Du kan även prata med en präst eller diakon som både kan lyssna och tipsa om olika arrangemang som kan passa dig. Krisar det? Då kan du ringa till eller chatta med en jourhavande präst.

Ta hand om dig själv

Även om du kanske inte känner ett behov av att klä upp dig på julafton så utesluter detta inte möjligheten att ägna sig åt lite härlig self-care! Tappa upp ett härligt bad eller ta en skön, varm dusch med din lyxigaste tvål, svep in dig i din mjukaste handduk och sätt på dig en parfym som höjer humöret.

Välj och vraka mellan traditioner

Har du aldrig varit ett fan av Kalle Anka? Här är ditt gyllene tillfälle att hoppa över det, och andra traditioner som du inte är förtjust i. Det kan faktiskt kännas riktigt befriande.

Ät som en kung (eller drottning!)

Skapa ditt eget julbord där du, återigen, väljer det som du själv tycker om. Varför inte lägga till några otraditionella saker som du älskar? Släpp loss fantasin!

Välj en givande aktivitet

Vid sidan om ovanstående saker rekommenderar den brittiska välgörenhetsorganisationen Mind följande aktiviteter som är både enkla och givande:

  1. Rör på dig, gärna ute i naturen – även om det bara är en promenad i en park.
  2. Ring en vän – planera in ett videosamtal med en kompis eller familjemedlem under dagen.
  3. Medveten närvaro – utöva mindfulness genom meditation eller yoga.
  4. Lär dig något – detta är ett utmärkt tillfälle att öppna den där boken som du har längtat efter att läsa!
  5. Ge något tillbaka – hitta ett sätt att göra något för någon annan, vare sig du ger ett bidrag till välgörenhet eller lämnar en positiv recension hos ett företag som du uppskattar. Ett råd från Svenska kyrkan är att ta en titt på volontäruppdrag på Volontärbyråns webbplats – ett bra sätt att både bryta sin egen ensamhet och samtidigt hjälpa någon annan.

Källor: Glamour, Hälsoliv

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!