Nöje

Erik Segerstedt om sjukdomen: “Sköldkörteln gick bärsärk”

Sedan sitt genombrott i Idol 2006 har Erik Segerstedt medverkat i Melodifestivalen ett flertal gånger, inte minst med bandet E.M.D. Nu har han chans att ta hem segern i årets upplaga av tävlingen – men för bara några år sedan såg saker och ting betydligt dystrare ut för artisten.

Foto: Instagram @eriksegerstedt

I en intervju med Femina berättar Erik Segerstedt – aktuell som en av finalisterna i Melodifestivalen 2025 – att pandemin var en svår period för honom. Det gick så långt att han ifrågasatte sina livsval:

“Det är inte givet att en karriär ska hålla igång ett helt vuxet liv”, säger han till magasinet.

“En jävligt obehaglig sjukdom”

En anledning till att pandemin blev tung för Segerstedt var att han insjuknade i en form av hypertyreos:

“[Jag drabbades] av Graves sjukdom, vilket innebär att sköldkörteln gick bärsärk i kroppen. Sköldkörteln styr ämnesomsättningen, och för mig yttrade det sig så att hela min kropp gick i högvarv”, säger han.

Artisten upplevde flera symtom som är typiska för sjukdomen, bland annat hög puls och viktnedgång:

“Först blev jag hes och svullen i halsen, eftersom det är där sköldkörteln sitter. Pulsen gick aldrig ner – jag hade över 130 i vilopuls när jag till slut åkte in – och jag rasade i vikt, och blev väldigt, väldigt svag. Jag kunde inte gå i trappor eller lyfta en stekpanna. Jag brukar väga runt 75 kilo, och tror jag vägde 57 kilo som minst. Det är en jävligt obehaglig sjukdom.”

De flesta som drabbas av hypertyreos blir bra med behandling, och idag är Segerstedt friskförklarad:

“Nu mår jag jättebra! Jag åt medicin i 1,5 år, och sen trappade jag ner det för att se om det kom tillbaka, men det har det inte gjort så jag är friskförklarad. Jag mår bättre än på väldigt länge i kroppen”, säger han.

Graves sjukdom

Graves sjukdom uppstår när immunförsvaret skapar antikroppar som gör att sköldkörteln bildar för mycket hormon.

Graves sjukdom är den vanligaste formen av hypertyreos, vars symtom innefattar svettningar, trötthet, hjärtklappning och viktnedgång. För vissa påverkas även humöret – man kan till exempel bli nedstämd, orolig, lättirriterad eller få ångest.

Graves sjukdom kan även ge ögonbesvär. Ögonen kan svidas, kännas torra, bli röda, tåras lättare och bli ljuskänsliga. De kan ibland göra ont och man kan få dubbelseende. Ögonens utseende kan förändras och de kan se uppspärrade ut.

I Sverige insjuknar omkring 2 100 personer i overt Graves sjukdom årligen.

Källor: Vårdguiden, Läkartidningen

1 / 1

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!