Utmattningssyndrom ökar lavinartat, och värst är det för unga kvinnor. Vi har tagit ett snack med Fanna Ndow Norrby som träffat några av kvinnorna bakom statistiken i Svt Edits nya programserie – We Can´t Do It!
Namn: Fanna Ndow Norrby
Ålder: 27
Bor: Bagarmossen
Gör: Frilansjournalist, kommunikatör och författare till Svart kvinna
Aktuell: Som programledare för We Can´t Do it
Berätta lite om dig själv?
– Jag är en väldigt glad person som älskar att jobba med det jag gör. Tycker om att resa och träffa nya människor. Brinner för jämlikhet, feminism och antirasism samt har en podd som heter Raseriet tillsammans med Amie Bramme Sey.
Hur föddes iden till programserien ”We Can´t Do It”?
– Vi pratade om vad som är mest aktuellt för målgruppen på ett redaktionsmöte, och kom snabbt fram till att vi ville göra något på utbrändhet och utmattning.
Hur gick det till när du fick förfrågan om att programleda serier?
– Jag har gjort lite småsaker framför kameran och även varit redaktör för Svt Edit. Men det var Stina Schedwin som är exekutiv producent som tyckte att det vore kul med en programledare. Blev superglad när jag fick frågan, speciellt då jag har egna erfarenheter inom ämnet.
Varför behövs serien?
– För att få upp ögonen för alla dessa unga kvinnor som bränner ut sig i samhället. Detta är ett strukturellt problem och inte individens egna fel. Vi försöker lyfta det till ytan med hjälp av modiga och starka kvinnor – som öppnar upp med sina historier.
Det är fokus på kvinnor, varför är det inte män med?
– De siffror som vi har utgått från (Försäkringskassan) visar att kvinnor bränner ut sig i mycket högre grad. Av de som är sjukskrivna för stressrelaterade sjukdomar – är kvinnorna fyra gånger fler än männen. Män blir självklart också utmattade, men det är någonting med unga kvinnor och utbrändhet – det ligger mycket prestationsångest och “duktig flicka” i det.
Vilken respons har ni fått på programmet?
– Så stor respons! Jag är förvånad samtidigt som det känns självklart. Det är så många kvinnor som varit utbrända, och är det just nu som hört av sig till mig och berättat att serien var en ögonöppnare. Att de gråtit ut, känt igen sig och även vissa – sagt upp sig från sina jobb.
Vilka är de vanligaste fördomarna kring utmattning?
– Att man är svag! De som blir utmattade är ju de personer som inte lyssnat på sin kropp utan bara kört på – under lång tid. Det cirkulerar fortfarande fördomar om att man är lat och inte pallar längre, det är så fel!
Hur gick det till när du själv blev utmattad?
– Jag blev inte diagnostiserad med utmattningssyndrom, förmodligen för att jag inte orkade ta mig till vårdcentralen. Stressen hade legat där och tryckt under lång tid när jag var i slutet av min utbildning. Jag följde till exempel inte med på klassgrejer längre och folk började undra och fråga varför.
Men jag orkade helt enkelt ingenting. När skolan var slut och jag fick chans att vila så kom allt ikapp! Sedan ville jag bara fortsätta vila. Jag kunde sova hur mycket som helst vilket gjorde mig väldigt rädd och ledsen. Min bok skulle släppas och jag kände bara “kommer det fortsätta vara så här nu?”.
Vad fick du för fysiska symptom i och med din utmattning?
– Kroppen blev väldigt tung, kändes som jag vägde minst 100 kg till vilket gjorde att jag hade svårt att röra mig! Jag fick mycket sämre minne och glömde saker hela tiden.
Vad hjälpte dig personligen för att komma ur utmattningen?
– Jag började säga nej till saker, både på jobbet och privat. Jag insåg att jag inte kunde vara med på allt och att det är okej. Jag tog bort noteringar på telefonen, började sova med mobilen på flygplansläge och rensade rejält bland de jag följde på sociala medier.
Jag drog även ner på saker som verkligen engagerar mig, som aktivistiska grejer och nyheter. Det påverkade mig för mycket helt enkelt.
Vilka är dina främsta lärdomar från We Can´t Do It?
– Att stress i sig inte farligt, vi behöver kunna “stressa upp” för att fungera. Det är när man stressar för mycket och nivåerna alltid är skyhöga man till slut går in i väggen. Jag har lärt mig att jag inte är ensam eller unik i mina känslor och upplevelser. Har även förstått att det hade kunnat gå så mycket värre för mig…
Finns det några varningssignaler man bör ha koll på?
– När du börjar glömma saker, koder, lösenord och liknande – hela tiden – så kan det vara tecken på att du är för stressad. Andra varningssignaler kan vara sömnproblem som inte går över samt överdriven oro och hjärtklappning.
Har du förändras som person sedan du blev utbränd?
– Jag är inte lika stresstålig och kan inte bara köra på som tidigare. Min återhämtningskurva är dessutom mycket längre idag. Jag har blivit mer förstående för andra och är mer uppmärksam på hur min omgivning faktiskt mår. Jag frågar vänner och kollegor hur de mår mycket mer.
Vad vill ni att tittarna ska ta med sig från serien?
– Folk måste fatta att det är en sjukdom! Det är som att bryta en fot, ha ett virus eller få en inflammation. Är du så stressad att du tappar minnet eller har hjärtklappning hela tiden så är du sjuk och behöver vård. Ansvaret läggs idag på individnivå fast de är ett strukturellt problem!
Experttips från We Can´t Do It när du känner dig stressad och utmattad:
- Rutiner är a och o. Allt ifrån att lägga sig samma tid till att försöka äta samma tid.
- Planera in vilotid – avkoppling på schemat.
- Lyssna på kroppens signaler.
- Aktivera kroppen med vardagsmotion, träning eller promenader.
Fannas personliga tips:
- Sätta luren på flygplansläge.
- Stäng av noteringarna.
- Avfölja konton som stressar dig på sociala medier.
- Våga fråga chefer om vad som förväntas och säga ifrån.
Foto: Svt Edit “We Can´t Do It” och Instagram