instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Fem roliga fakta om semlor

Av: Metro Mode

Den 13 februari är det äntligen fettisdagen. För dig som inte kan få nog av detta traditionella bakverk har vi samlat några roliga fakta att bjuda på tillsammans med fikat.

Foto: Instagram @tossebageriet/@mrcake

Snart är det dags för en av årets mest efterlängtade dagar: Fettisdagen! För dig som älskar semlor har vi letat upp fem extra intressanta fakta om detta älskade bakverk.

Ordet semla kommer från latinets “simila”

Ordet semla kommer från tyskans ”semel” och latinets “simila”, som betyder “fint mjöl”. Detta kommer sig av att semlan ursprungligen helt enkelt var ett bröd som bestod av fint vetemjöl. Både vitt mjöl, socker och vispad grädde var väldigt ovanligt i det svenska bondesamhället, vilket innebar att fastlagsbullen var en delikatess man inte kunde göra så ofta.

I våra grannländer är mandelmassa inte ett måste

Mandelmassa är inte ett självklart inslag i en semla, åtminstone om man ser till våra grannländer. I både Norge, Danmark och Finland byts nämligen mandelmassan ofta ut mot sylt – och islänningarna toppar gärna semlan med choklad.

Förr var det olagligt att baka semlor för tidigt på året

Det kan tyckas hårt, men på 1950-talet fanns det faktiskt en lag som reglerade under vilken tid på året som man fick lov att äta semlor. Detta innebar att man som bagare kunde få böter om man började sälja semlor för tidigt.

Världens största semla vägde 300 kilo

2020 bakades världens största semla av bagare i Huddinge. Den rekordstora semlan var nästan en och en halv meter bred och vägde 300 kilo. Efter sju timmar i ugnen fylldes bullen med 30 kilo mandelmassa och 100 kilo vispad grädde, och fraktades sedan till Sergels torg i Stockholm där förbipasserade fick både titta och smaka på det enorma bakverket.

Svenskar äter sex miljoner semlor – endast på fettisdagen

Att vi svenskar älskar semlor är knappast en nyhet, men visste du att vi sätter i oss cirka sex miljoner semlor årligen, enbart på fettisdagen? Siffran kommer från branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer, som även har räknat ut att vi årligen förbrukar 132 ton mandelmassa, 211 ton grädde och 2,6 ton kardemumma enbart för att baka semlor.

Källor: Sveriges Radio, SCB, Freedomtravel

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår